В Кюстендил беше поставено началото на кампанията „ПриРода за живот“

Началото на кампанията „ПриРода за живот“, посветена на репродуктивното здраве, дадоха в Кюстендил основателят на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева и кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
Започналата в Кюстендил инициатива акцентира и на балнеологията, климатолечението, здравословното хранене в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми.

„Повече от 15 години говорим за тези проблеми, но сега започваме и да работим заедно за тях. Преди години не се говореше за интегриран подход за лечение при безплодието, но нещата вече се промениха – преди десет години поставихме началото на емоционална програма за подкрепа на жени с репродуктивни проблеми, която беше първата в България, по-късно започнахме и програма за здравословно хранене. Преди месец се срещнахме с кмета на Кюстендил Петър Паунов и двамата бяхме единодушни, че трябва да реабилитираме кюстендилската вода, която е един от начините за лечение на безплодието“, каза при откриването на кампанията Радина Велчева – основател на „Искам бебе“.

„Благодаря за това, че сме заедно и че имаме възможност да споделим качествата на водата и региона по отношение на репродуктивното здраве“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че Кюстендил е мястото, където „можеш да излезеш от образа, налагащ от съвременния живот – тук можеш да спреш и отново да станеш човек“, каза кметът на Кюстендил.

Паунов посочи, че е признателен на медицинските специалисти, но и на това, че Кюстендил е градът, даряващ с вяра и с природните си дадености. Неслучайно Майстора е отправял оттук взора си към красотите на този край, в който се е спрял, защото тук всичко сияе, каза Паунов и допълни, че „този уют си струва да бъде усетен от всеки“.

Общинския фонд „Инвитро“ на Община Кюстендил е финансирал 102 семейства от 2013 година, когато е създаден до днес, каза Радмила Рангелова – заместник-кмет „Социални услуги, програми и проекти“ на Община Кюстендил. Тя допълни, че в рамките на десет години от бюджета на Общината са били отпуснати общо 248 хиляди лева, с които са финансирани и одобрени 102 заявления на двойки с репродуктивни проблеми. Финансирани са били 90 процедури. Тя допълни, че се обсъжда възможността за допълнително финансиране на такива двойки през общината през настоящата година. „Правило е да няма върнато заявление или отказано лице, макар че често общинският бюджет в това направление е бил надхвърлян“, каза още заместник-кмета.

„Искам бебе“ застава зад проекта на общината в Кюстендил, каза Радина Велчева и допълни, че през последните 16-17 години чрез общинско финансиране в страната за двойки с репродуктивни проблеми са били отпуснати над 1 милион лева, а благодарение на общинските програми са били родени и много бебета.

По време на представянето на кампанията беше направена и презентация за това как Кюстендил успява да превърне мечтата за дете в реалност, а герой във филма беше и кметът на Кюстендил Петър Паунов, който разказа своята лична история за пътя на хората, изправени пред проблема с това да имат свое дете.

Кампанията „Природа за живот“ на фондация „Искам бебе“ и на Община Кюстендил поставя фокус върху даровете на природата, здравословния начин на живот и психологическия инструментариум. Лечебните свойства на минералната вода в Кюстендил, датиращи от дълбока древност, са ценен съюзник в битката за дете, разказаха участници в кампанията. Преимуществата на местния климат и природа, комбинирани със специфичен режим на здравословно хранене и оформяне на устойчива психологическа нагласа, допълват медицинските решения на проблема.

Проблемът с репродуктивното здраве в България е доста голям и разнороден, но е и голям псхологически проблем, каза д-р Георги Николов – специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, ръководител сектор „Асистирана репродукция“ в медицински център „РепроБиоМед“, член на УС на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, председател и член на УС на Българската асоциация по регенеративна медицина.

През последните 20-30 години технологиите много напреднаха, но забравихме фактори като балнеоолечението, физиотерапията и фиксираме всичко върху медикаментите и инвазивните процедури, затова в този период загубихме от рязкото нахлуване на модерните технологии, посочи д-р Николов.

Той подчерта, че напоследък има опасна тенденция, изразяваща се в това, че младите хора се пристрастяват в това, което те приемат като много здравословен начин на живот, включващо небалансирана и основно протеинова диета, което нанася щети на организма. Често пъти при такъв режим се създават съвършени тела, но отсъства овулация и настъпват нарушения, при които бременност не може да настъпи, посочи д-р Николов.

Хубавите неща, които може да предложи Кюстендил – лечебната вода, природата, въздуха и психологическата подкрепа са изключително важни, казаха участници във форума. По време на откриването на кампанията беше отбелязано, че България е най-изчезващата нация по отношение на хората.

Възпалителните заболявания заради инфекции и отлагането на репродуктивния план до една по-късна възраст са едни от причините за проблемите за репродуктивните проблеми, а това може да доведе до невъзможност за справяне с проблема и чрез асистираната репродукция, посочиха още специалистите.

„Блъскането във фитнеса и храненето с протеини не прави здравословен начин на живот“, подчертаха още те.

„Радвам се, че съм част от една кампания, заради която съм в родния си град. В България през миналата година са родени едва 59 000 бебета, толкова като в края на Втората световна война. Това е драматичен спад, очертаващ се като тенденция и в следващите няколко години, каза д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия, завеждащ отделение по фетална медицина в медицински комплекс „Д-р Щерев“

Тя посочи, че в момента една трета от пациентите й са след асистирана репродукция. Всяко едно семейства търси помощ в лицето на репродуктивните специалисти – една част от двойките имат реален проблем, а други -неизяснени причини. Балнеолечението не е алтернатива, но трябва да бъде съпътстващо лечение за по-добри резултати, изтъкна д-р Чавеева.

Демографската криза в България е моя лична кауза и с нея трябва да се борим всички, подчерта д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, специалист по хранене и диетика. Тя посочи, че водата е уникално богатство, а ендокринните нарушения, които са много застъпени при двойките с репродуктивни проблеми, се повлияват от нея. „Кетодиетата също оказва много негативно въздействие върху половата система, особено при жените“, каза още д-р Недялкова и посочи, че през последните години все по- рядко изписва медикаменти на хора с такива проблеми. Промяната в начина на живот, работата с психотерапевт, балансиран и спокоен начин на живот, решават проблемите в рамките на два-три месеца, докато с медикаменти само лекуваме симптомите, посочи още д-р Недялкова.

Специалистите изтъкнаха още, че съставът на минералната вода в Кюстендил, заради алкалното си РН, дава изключително добро отражение не само върху възпалителните заболявания, но и за хидратацията на тялото, помага и за детоксикация на организма.

„Изключително откритие е за мен да бъда с единомислещи хора. Днес посаждаме семето на нещо, което има потенциала да се развие и да бъде изключителна подкрепа за всички, искащи бебе. Водата винаги е била женската стихия – и в ритуалите, и в обичаите, а очевидно е, че кюстендилската е много специална и подкрепяща, каза психологът Елена Димитрова – Ангелова.

Според доц. Милена Георгиева – експерт по здравословно хранене, репродуктивна биология и биомедицина, Лаборатория по молекулярна генетика и стареене, БАН, имаме изгледи за качествено същствуване и смислен живот, защото това е наследството, което оставме за нашите деца. „Висшата ни цел е да направим българите по-здрави, а младите хора, планиращи деца – по-разумни. Надявам се кампанията да придобие големи размери и да покаже, че има едно място на картата на България, където можем да дарим на тялото си най-голямото богатство“, посочи още доц. Георгиева.

Освен качеството на водата и храната, в Кюстендил има и нещо друго. Кюстендил е място на вяра, а черквите в района разказват много истории за молби за рожба, завършили с успех. Край Кюстендил е и мегалитния комплекс край с. Лиляч, където по тракийско време са извършвани ритуали за бебе. И до ден днешен това се прави там, посочи кюстендилският художник Евгени Серафимов, също участник в инициативата.

Петнадесет години се борехме с това да премахнем стигмата и да накараме пациентите да говорят открито за проблемите си. Сега станахме като едно голямо семейство, обединени в една обща цел – да я има България и да има деца, посочи адв. Мария Янева – председател на „Искам бебе“.

Кампанията продължава в Кюстендил отново на 25 март – Благовещение, когато ще бъде отбелязан рожденият ден на фондация „Искам бебе“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене