В Първомай все питат какви са онези хиляди в касата на “златната баба”

Общо 13 присъди за измами и кражби имат двамата, които за малко да вземат рекордна сума за “операция на внука”

Двамата телефонни измамници, които срязаха касата в дома на Елена и прибраха 268 000 евро и 18 хил. долара, останаха вчера в ареста.

Други трима се проверяват за съпричастност към грандиозната афера, в която 80-годишната жена от Първомай се самозабърка. За щастие парите на “златната баба”, както вече наричат жертвата, бяха открити. В Първомай обаче продължават да се питат откъде внукът, заради чиято операция бе измамена жената, има тази колосална сума. Според едни 34-годишният мъж държи ресторант в Германия, притежава добри имоти в Пловдив и на морето. Половината милион е задържан като веществено доказателство за рекордната телефонна измама. Пред полицията внукът Ангел Живаров обяснил, че парите са фирмени, тъй като имал две компании за строителство и за търговия с тежки машини.

Още при първата пресконференция разследващите обясниха, че не е тяхна работа да проверяват защо един бизнесмен държи колосална сума в каса в дома си. “Работа на данъчните е да проверяват произхода на подобни средства”, казаха от полицията.

Районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова посочи вчера, че ролята на 34-годишния Албенко Методиев от Елин Пелин е била на “муле”. Той отишъл у баба Елена, за да прибере уговорените по телефона 30 000 лева за “операцията” на потрошения внук.

Тъй като тя ги нямала в наличност, сама предложила на Албенко да разреже с ъглошлайф касата на внука ѝ. Оттам циганинът измъкнал изненадващата и за него плячка, скрил част от нея при роднини в хасковското село Гарваново и отпрашил с беемве към Севлиево. Там трябвало да предаде 170 хил. евро на Борислав Димитров от Горна Оряховица. Не успял да го направи, тъй като бил заловен от пловдивските криминалисти, които затвориха държавата заради телефонните измамници с подкрепата на 6 областни дирекции на МВР. Според прокурора Запрянова има безспорни доказателства срещу Албенко и Борислав.

Адвокатът на циганина от Елин Пелин обясни, че той действал добосъвестно и съдействал на полицията. В съда се разбра, че клиентът на Капка Гергинова има 6 присъди за кражби и грабежи. Другият арестуван за грандиозната телефонна измама Борислав Димитров поплака, че има две деца, а жена му се грижи за катастрофиралата му майка, която имала и диабет. 24-годишният Борислав пък е осъждан 7 пъти, шест от които за измами. На въпрос на съдия София Монева към горнооряховчанина дали упражнява трудова дейност, Борислав Димитров обясни, че е работил в затвора. Албенко вече категорично отрича двамата да се познават. / 24 Часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене