Радослав Ревански – кмет на община Белица и лидер с европейско признание

Г-н Ревански, участвахте в първата работна среща на кметовете от Мрежата на балканските градове В40, която се проведе в гръцката столица Атина по покана на кмета Костас Бакояни. С какво тя допринася за развитието на сътрудничеството между 40-те града от Балканския регион? Основната тема бе стратегически документ за градска дипломация. Какви са целите му?

– Да, в периода 22-24 януари 2023 г. имахме среща от Мрежата В40. Знаете, че тя е по инициатива на кмета на Истанбул г-н Екрем Имамоглу. Тази година Атина ще председателства организацията.

В рамките на 1 година председателството се сменя на ротационен принцип. Много съм доволен от срещата. Тя бе на много високо ниво, имаше представители от 11 балкански държави, повече от 63-ма кметове на общини. Интересното бе, че всички говорехме на един език.

Проблемите, които има всеки град, макар от различни държави, са еднакви, разбира се, мащабите не са едни и същи. Развитието на сътрудничеството ще продължи и мога да кажа, че ние като малка община сме поели ангажименти и ще допринасяме за развитието на тази инициатива.

Целите на тази организация са да има по- тясно сътрудничество, да има взаимопомощ между отделните градове и разбира се, да намираме начин да си взаимодействаме хем вътре между нас си, хем на ниво община с община.

Като кмет на Белица вие сте активен в развитието на сътрудничеството и побратимяването в региона. Какви са следващите Ви стъпки?

– Аз съм на мнение, че един кмет трябва да има минимум регионално мислене още повече в съвременния политически живот е много важно да има повече коопериране и сближаване между отделните общини. Виждате, в България НСОРБ колко активна и важна роля има.

Аз в същото време участвам и като член на Европейския комитет на регионите в Брюксел и съм на мнение, че колкото повече има такива организации и си сътрудничим между общините, толкова по-добре и за нашата община като цяло. Наистина имам желание да направя побратимяване с европейски град.

Много държа на топлите отношения. Ще направим всичко възможно да побратимим община Белица и с град от Република Турция.

– Какви са приоритетите в дейността на местната власт на страните от Балканите. Къде сме ние?

– Между другото имах среща с един от колегите кметове в Република Северна Македония и когато той ми споделяше техните тревоги, те бяха абсолютно идентични. Смея да кажа, имайки поглед и върху европейското развитие на местната власт и върху балканското, че тук, на Балканите, като че ли националните правителства се страхуват да децентрализират властта. Общините искат да имат по-голяма децентрализация, на Балканите също, но като че ли в България има най-малко децентрализация на власт на услуги и на ресурси.

Има какво да се желае и ние като кметове и като Национално сдружение имаме амбицията въпреки постоянно променящата се нестабилна политическа обстановка да искаме по-голяма децентрализация. Не случайно съм и член и на тази работна група към Министерски съвет, която работи по децентрализацията.

Като член на ръководството на НСРОБ – какви са най-големите проблеми на кметовете по места – липсата на приет бюджет за 2023, забавянето на европейския програми… Как кметовете, особено на малките населени места, ще се справят с липсата на достатъчно бюджетни средства?

– Ние от ръководството на Сдружението винаги имаме изпреварващо мислене и сме много последователни, когато защитаваме интереса на българските общини. През 2022 г. бюджетът се прие през април. Тази година за съжаление няма никакъв и най-надеждните изгледи, които можем да имаме за национален бюджет са горе- долу през май или юни – с оглед това, че ще има предсрочни парламентарни избори. Трудно е.

Нямаме общински бюджети поради липсата на национален, чакаме указанията на финансовото министерство как да изразходваме средствата. Това ще бъде година, изпълнена с предизвикателства.

Ние ще се справим. Държа да отбележа, че и по време на Ковид-кризата, и по време на политическата криза, и по време на серията от кризи местната власт правим така, че да не се усеща липсата на власт в държавата.

Ние реагираме адекватно, а относно европейските програми проблем е, че те закъсняват. Вече сме 2023 г. от новия програмен период. Само преди месец-два входирахме едни от проектите във Фонд „Земеделие“, казвам го като представител на селска община, която може да кандидатства през програмата за развитие на европейските райони.

Но последната година и половина чуваме постоянно за Плана за възстановяване и устойчивост, но като че ли оперативните програми останаха встрани.

От вашата висока трибуна, през уважаемия вестник „Стандарт“ искам да кажа, че оперативните програми са изключително важни за всяка община, тъй като парите, които печелим от Европа, ние ги инвестираме и от това се възползва всеки един гражданин на съответната българска община.

– Достатъчно добре застъпени ли са проекти на общините в Плана за възстановяване и устойчивост?

– От самото начало, преговаряйки с редицата премиери и съответните ресорни министри по управление на европейските фондове и конкретно за Плана за възстановяване, ще ви кажа, че много бяхме разочаровани. Никъде общините не ни писаха като субект при управлението на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. Дори ни бяха тотално неглижирали.

Ние сигнализирахме няколко пъти ресорните министри, но нямаше чуваемост. Слава, Богу, последния път осъзнаха, че капацитетът, които имахме всички общини чрез нашите администрации е огромен. Те вече имат опит в два програмни периода, който минаха през последните 14 години. Разбраха, че ако гледат на общините като на партньор, които може да бъде полезен, ще имаме по-голямо развитие.

Неслучайно дори и в тези пари, които в момента са одобрени за държавата, конкретно за енергийната ефективност, общините ще имаме така голямо решаващо значение по темата и най-вече в комуникация с гражданите при образуването на съответните съюзи по блокове, за да можем да санираме сградите, които имат нужда.

Местните избори са след няколко месеца. Започна ли кампанията и какви са очакванията за ДПС?

– Благодаря за въпроса. Изборна година е. Но за нас кметовете всеки един ден е изборен. Ние сме постоянно сред хората и се стремим да решаваме всички техни проблеми. Кампанията, за съжаление, виждаме, че стартира от парламента, колкото и абсурдно да звучи. В парламента ние чуваме проблеми, които трябва да се решават на национално ниво, а всеки пречупва своя теснопартиен интерес, визирайки местните избори през октомври.

Ние продължаваме да работим, да си изпълняваме ангажиментите, които имаме и ще си ги изпълним, въпреки държавата.

Конкретно какви са очакванията за партията, която представлявам – ДПС, знаете, че ние сме партия която стои много добре на местно и на национално нито, когато сме имали възможност да участваме в правителството.

Моите лични очаквания са, че освен, че ще затвърдим общините, които така или иначе управляваме вече няколко мандата, нашата амбиция е да имаме разширяване, да имаме по- голямо присъствие в областните градове.

Давам пример последния пробив, които направихме в областния град Благоевград с трима съветници. За нас изборите са приоритет – за да решаваме проблемите на хората. Но като отговорна партия ние първо се целим през април да се представим много добре на парламентарните избори, за да спомогнем за съставянето на работещо правителство, което да действа с грижа за хората и за общините и живот и здраве през октомври месец да затвърдим успеха и на местните избори.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене