Деси Николова: Топ Преса помогна хората, които ме харесват и обичат да ме виждат и слушат, а и да достигна до нови такива! Благодаря!

Топ Преса подари видеоклип на младата и талантлива народна певица Деси Николова!

Дecи Hиĸoлoвa e oт ĸитнoтo ceлцe Paдyил, oбщ. Caмoĸoв. Зaвъpшвa cpeднoтo cи oбpaзoвaниe в COУ “ Г. Бpeгoв “ гp. Πaзapджиĸ, c пpoфил мyзиĸa – нapoднo пeeнe. B мoмeнтa зaвъpшвa виcшeтo cи oбpaзoвaниe в ЮЗУ в Блaгoeвгpaд. Ocoбeнa poля зa нeйнoтo пeвчecĸo изpacтвaнe имaт poдитeлитe  й. Най-новата й песен „Всяка сълза в любовта” в дует с хърватския изпълнител Дарус Деспот, с която двамата се представиха в предварителната селекция за конкурсната програма на фестивала „Пирин фолк”. Макар и да не оправдава очакванията по време на музикалния форум в Сандански, тази балканска смесица е нещо много хубаво. Само за броени дни, откакто е пусната в интернет пространството песента се споделя вече и извън границите на България… стигна до Австралия, Южна Африка, Кувейт, Лондон… и български граждани, които живеят там са я споделили… По статистика към клипчето, песента има 60% популярност в България и 40% в чужбина. По всяка вероятност одобрението на масовата публика е по-ценното, което е като пътеводна светлина за всеки един изпълнител. Деси пристигна в Благоевград за да получи подаръка обещан ѝ от Топ Преса. Видео клип на песента  „В градина мома седеше“. Снимките бяха направени в градината на хотел „Омон“. Идеята е на продуцента,  повишения наскоро в медиен мениджър Методи Байрактарски, който е част от медийна група Топ Преса.

Деси, кажи ни как се роди  „В градина мома седеше“?

– Когато с аранжора и композитора Димитър Динев,  с който работя, обсъждахме и избирахме, кои нови песни да запиша, тази песен ме грабна неудържимо. И другите ми бяха на сърце, но тази обсеби съзнанието ми. Не я чувах за първи път, знам я много отдавна. Още от детските си години, но явно тогава ѝ е дошъл момента аз да я изпея и запиша…

Какво те грабна в нея?

– Вълнува ме много историята, която се разказва в песента. Може би защото срещам много млади хора, загубили вярата в любовта си поради една или друга причина. Може би защото историята ѝ е много актуална и днес. Търсейки щастието, успеха, паричното удовлетворение, много хора напускат родината си, а с това понякога и любимите си. Донякъде това са и едни от причините да избера да снимам точно тази песен, а другата както казах вече – обичана и харесвана от мен песен още от детски години. Песента е и позната на аудиторията и добре приемана.

Забележете, че фолклора ни не е просто музика, на която да се забаваляваме и да обръщаме чашките. Той е за ценители, хора живеещи „истински“ – с душа и сърце, такива, които като чуят музиката не ги сдържа да подхванат хората ни и такива, които слушат и чуват с душите си текстовете, които много естествено и по неповторим начин разказват за живота на предците ни. Всичко са си изпяли и изсвирили хората в песните – и болка, и радост, и мечтите, и съдбите си, и фантазиите за чудновати светове и герои  т.н.

Ще бъда откровена  и ще си призная, че наскоро си дадох сметка върху това защо съм избрала да изпея и запиша някои от песните и осъзнах, че къде съзнателно, къде на подсъзнателно ниво в някои от тях откривам по нещо от и за себе си. Други песни пък са отбелязвали различни емоционални моменти от живота ми, т.е.  намирала съм общо между сюжета на песента и това, което съм преживявала в момента.

Клипа бе заснет от екип на Топ Преса за няколко часа, разкажи за снимачния ден…

– Снимачния ден премина много добре и най-вече приятно. С позитивни хора около мен. Всеки си свърши това, за което е там без излишно губене на време.  Първоначалната идея бе да снимаме в стария град в Благоевград, но в последствие променихме замисъла. За съжаление това прекрасно място се руши от вандали – стените на къщите, дуварите, старинните чешми са изподраскани със цветни спрейове. Като видях това ми стана болно и много тъжно… в този момент не ми пукаше, че съм дошла да снимам клип тук и видиш ли всичко се обърква… Беше ми болно – пред очите си виждах съсипано българско наследство. Ядосах се, защото непрестанно някой се оплаква от нещо в тая държава и все някой на някого е виновен и съм почти убедена, че тия същите и са тия дето рушат и съсипват всичко. Докато не променим първо себе си, разбиранията си и не се научим да ценим наследството си, трябва да сме наясно, че нищо няма да се промени. Ние сме една от най-старите и древни държави на Европа. Имаме възможност да се гордеем с едни от най-старите културно-исторически наследства и вместо да ги пазим и развиваме за благото на държавата, някои от нас ги съсипват. Нима един Париж и Айфеловата му кула са нещо повече? – Не, но знаят да пазят и ценят и затова печелят милиони само от туризъм и то от нещо, което ни мисля, че е по-ценно и интересно от това, което ние имаме…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Деси и г-н Байрактарски

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене