Бранимир Митов: Не сме ползвали нищо безплатно!

Дами и господа, читатели на Топ Преса. Срещаме се отново с Бранимир Митов, директор на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ заради една публикация в местни ежедневници, в която едва ли не го изкараха виновен, затова че бившия кмет Камбитов е дал да ползва безплатно зала за репетиции с децата от театъра….

– Първото нещо, което трябва да кажа е, че няма частна школа, няма частен клуб в Благоевград, който през последните осем години да не е ползвал общинска собственост безплатно. Дали това ще бъде за някакъв концерт/зала Яворов/. Дали това ще бъдат външните сцените. Дали това ще бъде залата в Младежкия дом. Няма школа или клуб, който да не е  ползвал безплатно общинска собственост. Защото такава беше политиката на Община Благоевград! Що се отнася до това безплатно ползване аз мога да кажа лично за мен, че за да ползвам тази зала 12 часа в месеца и за да могат децата на Благоевград/ в моята школа имам 40 деца/ да се качат на сцена и да изиграят своите представления съм правил 10-15 събития безплатно всяка година за община Благоевград. Като общината е получавала подкрепа за абсолютно всичко от мен и от моите деца. Ще припомня откриването на учебната година на центъра за личностно и творческо развитие. Беше септември месец. Там бяхме три частни школи. Моите актьори се облякоха като клоуни, за да раздават листовки и да създават настроение. Аз също бях клоун. След като се преоблякох и осветление направих, което беше безплатно за събитието. И трите групи направихме всичко безплатно и всъщност ние/частните школи/ направихме това общинско събитие. Аз не намирам нещо по-нормално от това частни клубове, частни школи и община да работят заедно. Това, че ни сочат с пръст и то определени хора/защото не са всички/ какво ви говори. Аз не съм бил сам в тази школа и този театър. До преди пет месеца работеше с мен и Пролет Трифонова – сегашната пиарка на кмета Томов. Аз ако съм откраднал, хората които са близко до него също са крадци и са използвали по някакъв начин общинската собственост. Имам фактури за всичко, което съм ползвал като електричество. Как става отчитането на тока, който аз съм изхарчил? Ние нямаме достъп до кабината където са осветителната и озвучителната техника на кукления театър. Там има един контролен електромер, който през три месеца се проверява от домакина на Младежкия дом. Отивам аз заедно с него и счетоводителят на Кукления театър и проверяваме на този контролен електромер колко ток съм изхарчил. Защото аз имах определени контакти по сцената, които да ползвам в Кукления театър. Ние нямахме достъп до тяхната техника. Не сме ползвали никога тяхната техника. Не сме ползвали никога техния климатик за наши представления и за репетиции, защото тези климатици се включват от въпросната кабина. Децата просто се обличаха добре и репетираха. Всички репетиции бяха съобразени с програмата на Куклен театър Благоевград. Ние никога не сме репетирали основно в Младежкия дом. Ние репетираме  в друга зала, където си плащаме наем. Недоумявам каква е тази истерия за това, че 12 часа в седмицата едни деца, които са 40 на брой са се качили на сцената в залата на Младежкия дом с разрешение.

Тук не се ли получава обратен ефект. В края на мандата си Камбитов прекрати договорите си с този вестник и сега те опитвайки се да му избодат очите ще му изпишат вежди. Тоест той е бил добър кмет, защото е давал безплатно залите…

– Това което мога да кажа за Камбитов е, че ние работехме добре. С Христина Шопова също. В Благоевград няма зали. Нашият град е едно голямо село, където културата се възроди последните няколко години. Няма зали. Няма пространства. Аз се опитвам от 5-6 години да разработя пространството между Младежкия дом и Музея. Трябва да има и летен театър.

Ти казваш, че Христина Шопова беше човекът с добрите идеи…

– Да. Когато и да отидеш при нея с добра идея всичко се случваше. На никой не е пречено.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене