Градът: Историята на „Грозде от Места“, или Uva Nestum…

DSC02102_t

Ненапразно ресторантът е наречен Uva Nestum – грозде от Места. Районът около и по поречието на Места е с отлични почвено – климатични условия за отглеждане на сортове грозде, подходящи за червени вина. Сведения, че в района са се отглеждали лозя, има още от времето на римския император Траян (98-117 г.). В чест на победата му над даките, император Траян построява древния римски град Никополис ад Нестум, чийто останки се намират на 7 км. източно от гр. Гоце Делчев, на левия бряг на река Места. Впечатляващите за всеки турист и любител на историята останки свидетелстват за минало величие и за културно – исторически традиции, които свързват древността с настоящето.

Сведения, че в района са отглеждали обширни площи с лозя, има и от по-късни епохи, които проследяват динамичното възникване и залез на селища в близост до днешен Гоце Делчев. През късното Средновековие на част от мястото е разположено българско селище, което се е славело със земеделските умения на своите жители; варовиковите почви и топлия климат допринасяли за сладостта на гроздето и за неповторимия вкус на червеното вино – направено от гроздето на Места. Под името Неврокоп градът е споменат за първи път в османския Tahrir Defter Mal. № 525 от 1445 г., където е описан като голямо християнско село, наброяващо 137 домакинства. Със своите приблизително 600 жители Неврокоп е най – голямото селище в региона. Развива се изключително бързо като занаятчийски център. Бил е известен с направата на звънци – прочутите чанове и тюмбелеци, за стадата по Пирин и Родопите. Интересно е да се отбележи, че традицията за направата на сладкогласните Неврокопски чанове и тюмбелеци е запазена и до днес единствено тук.

След Берлинския договор град Неврокоп остава в пределите на Турция и е освободен през Балканската война на 19 октомври 1912 г. Любопитен е фактът, че това става без нито един изстрел. Първият кмет на град Неврокоп след освобождението е поетът Пейо Яворов. Започва бавен процес на преселване на бежанци от Егейска Македония в годините между Балканските войни и Първата Световна война, което променя изцяло облика на града. Изгражда се красив център, чиято архитектура е запазена и в наши дни.

От 1951 г. градът носи името на идеолога и ръководителя на борбите на българите от Македония против Османското владичество – легендарния български революционер Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене