Градът: Мариана Карпатова обучава ученици в Ню Йорк

3955

Мариана Карпатова е родена в град Гоце Делчев, където за­вършва гимназия. След това учи в музикалното училище в София, а после следва оперно пеене в Българската държавна консерва­тория – в класа на професор Павел Герджиков, завършва през 1991 година. Още същата година изпра­ща свои записи за предварително прослушване в ,,Джулиартскул“ към нюйорк­ската Метрополитън опера, където веднага е приета за специализация. Вече 23 години Мариана живее в Ню Джърси. Тя е носител на наградата ,“Съливан“ и победител в конкурса на фондация ,“Пучини“. На сцена­та е изпълнявала „Реквием“ на Джузепе Верди с Хартфордския симфоничен оркестър и с оркес­търа, „Королирико“ в Ню Джърси. Макар по това време да ражда втория си син Кристофър, не спира успешната си кариера. Мариана е солистка на Осмата симфония на Малер с Национал­ния симфоничен оркестър на Мек­сико. Участва в симфонията , „Александър Невски“ от Прокофиев с ор­кестъра на Софий­ската национална опера, в „Магнификат“ от Бах, „Рекви­ем“ от Дюрфуле и ,“Лорд Нелсън“ от Хайдн на фести­вала в Сполето, „Матеус Пасион“ от Бах с оркес­търа на фондацията, „Лидеркранц“. В списъ­ка от успешните учас­тия са още и сюитата , „Уестсайдска история“ на Бърнстейн с Гранд оркестъра на Кънектикът и световната преми­ера на , „Л’ Инфинито“ от Тристан Керуис в зала ,“Али Къли“ на Линкълн център. Семейството й е много близко с това на княгиня Мария Луи­за, дъщерята на цар Бо­рис III и царица Йоанна, с което са съседи в Ню Джърси. Съпругът на Мариана – Крум Пенев, работил в българското консулство в Ню Йорк по времето, когато вън­шен министър бе Стоян Ганев. След това е мениджър консултант в частна фирма. Бил е много близък с Милен Велчев, който го е поканил в екипа си, когато оглави финансовото минис­терство. Крум обаче решил да не се впуска в политиката, да остане при семейството си в Америка и да се занимава с частен бизнес.

  • Мариана, с какво се занимаваш в момента?
  • В момента спрях с оперното си творчество по сцените, отдадох се на преподавателска дейност. Имам частно студио в Ню Джърси. Също така преподавам и в един ев­рейски център. Възрастта на уче­ниците ми е от 5-годишни до… безкрайност Все още има възрастни хора, които искат да вземат уроци по пеене. Като пример ще кажа, че имам ученичка – Андрея, която учи пеене при мен от 8 години и е на около 90 г. Не зная на колко точно години е, защото възрастните американки са толкова захаросани и мариновани, че можеш само да предполагаш за годините, а и в Ща­тите не е прието да се задават въпроси за възраст. С гордост мога да заявя, че доста от младите ми ученици вече са участвали в поста­новки на Бродуей – „Мери Попинз“, „Матилда“, „Клетниците“ и други.
  • Каква е комуникацията между българската общност в Ню Йорк?
  • Много мои колеги от, „Джулиартскул“ организират концертни серии в консулството на Бълга­рия в Ню Йорк. Това са Стефка Евстатиева, Павлина Доковска, Лора Чекоратова, Ана Стойчева и много други. Именно тези концерти дават възможност да се запознаят с българската музика и българските музиканти. Това става със съдействието на много българи и под покровителството на княгиня Мария Луиза. Всички ние се познаваме с нея още от студентските години. Тя не пропускаше изявите ни в, „Джулиартскул“ и винаги бяхме добре дошли в нейния дом за великденските празници.
  • Как си представяш пенсионер- ските години? В Щатите или в Бъл­гария?
  • Ако сме живи и здрави да дож­ивеем до спокойните пенсионерски години, аз си ги представям в компанията на любимите ми хора. Нека му дойде времето, но се надявам през по-голямата си част от старините да бъда в родния Гоце Делчев!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене