Без категория

Градът: Бертрам Ролман: Каним германски пенсионери за експерти в текстила

изтеглен файлРусенски фабрики за облек­ла канят германски експерти в областта на текстила. „В Гер­мания има много свободна ра­ботна ръка в тази промишле­ност, тъй като тя бе „изнесена“ в други страни. Така хора с 30­40 години стаж останаха безработа. Има и много високок­валифицирани пенсионери, които са добре дошли у нас“, каза собственикът на марката „Ричмарт“ Мартин Йорданов.

„Русе е едно прекрасно мяс­то. Заплатите ни може да не са като тези в Германия, но тук животът е топъл, има хуба­ва бира и кебапчета“, допълни Йорда­нов.

Вече са под­готвени 200 000 брошури за пре­димства- та на крайду­навския град, кой­то може да даде хляб наоколо 5000 ев­ропейци. Бизнесменът по­сочи, че не бивада се подценяваме. „Ние не сме второ качество хора. Тук в момента са най-модерните фабрики за мъжки облекла. Годишно се шият по около 3 млн. костюма, обличаме едни от най-влиятелните хора по света“, каза предприемачът.

Според представителя на „Мен фешън клъстер“ Деан Манов ще се използват всич­ки канали за привличане на работна ръка – германските бюра по труда, участието в изложения и други. Автори­те на идеята са в контакт и с германската организация на пенсионираните експерти „Се- ниор експертен сервис“ (СЕС).

Проблемът е, че специали­стите в сферата на облеклото в тази организация са мал­ко, коментира идеята шефът на „Пирин текс“-Гоце Делчев Бертрам Ролман. Той потвър­ди, че в Германия има работ­на ръка, но оферти трябва да се пускат в бюрата по труда. Ръководните кадри струват пари.

„Чувам, че в Русе наистина търсят мениджъри. Предлагат се дори заплати до 8000 лв. За един човек, който може да управлява 400-500 души, това е нормално“, каза Ролман. Средната работна заплата на шивачките в сектора е около 700 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене