Расте популацията на щъркели в Гоцеделчевско

Увеличава се популацията на белите щъркели в с. Баничан. Двойките, които са се установили трайно там, вече са 20 на брой, съобщи Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев. Както всяка година, така и сега той направи годишен отчет на свършеното през 2022 г.

„Със съдействието на електроразпределителното дружество в Гоце Делчев беше направена най-мащабната профилактика на щъркеловите гнезда и подмяна на остарели платформи в общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен. Повечето от тези платформи бяха финансирани от хора, направили дарения. Ето защо отчитаме, че сигналите за пострадали щъркели са намалели с близо 80% през този сезон, което е най-добрият резултат досега, свързан с опазването на щъркелите. От тях сериозно пострадали бяха само 3 птици“, допълват от БДЗП.

Публикуваме целия отчет на Дружество:

Отчетът включва участие в конкретни дейности на територията на общините Гърмен, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сандански, Доспат, Сърница. Съдействие в различните дейности са оказали държавни и общински служби, техни служители, доброволци и съмишленици в опазването на птиците и природата на България.
БДЗП Гоце Делчев от години полага грижи за опазването на птиците не само с наблюдения и проучвания, но и с преки действия, когато това се налага. Повечето сигнали за пострадали птици и тази година са за млади птици, които правят първите си опити да полетят.
Общият брой на сигналите през годината е 54.
19 са загиналите, а 35 от тях са получили втори шанс за живот заради намесата и адекватната реакция на съмишленици и приятели на птиците.
И през тази година отчетохме увеличение на популацията на белите щъркели в с. Баничан, двойките, които са се установили трайно там вече са 20 на брой. Със съдействието на електроразпределителното дружество в Гоце Делчев беше направена най-мащабната профилактика на щъркеловите гнезда и подмяна на остарели платформи в общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен. Повечето от тези платформи бяха финансирани от Вас. Ето защо отчитаме, че сигналите за пострадали щъркели са намалели с близо 80% през този сезон, което е най-добрият резултат до сега свързан с опазването на щъркелите. От тях сериозно пострадали бяха само 3 птици. През годината участвахме в международни проучвания и работихме с ученици и възпитаници на детски градини.

 

  • Януари

06 – Залесяване на дръвчета в района на обсерваторията за наблюдение на птици

Бяха засадени 20 борчета в близост до обсерваторията за наблюдение на птици в с. Баничан със съдействието на общинско предприятие озеленяване и НЧ „Изгрев“ -1930. Те ни бяха предоставени от Гората.бг

Снимки: БДЗП, клон Гоце Делчев

15, 16 – Средно-зимно преброяване на водолбивите птици

БДЗП Гоце Делчев взе участие в международното средно-зимно преброяване на водолюбивите птици за двадесет и първа поредна година. Това преброяване цели проследяване на динамиката на популациите на зимуващите водолюбиви птици на територията на цялата страна. Клон Гоце Делчев преброи водолюбивите птици по поречието на р. Места и яз. Доспат. През почивните дни посетихме всички влажни зони,  които са от значение за водолюбивите птици в района. Навъртяхме повече от 400 км., за да разберем какви птици зимуват по поречието на река Места и яз. Доспат. Към екипа ни се включиха приятели от ЛРС „Сокол “ гр. Гоце Делчев и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Сърница.

Февруари

08 – Кампания по почистване и подмяна на остарелите изкуствени платформи за гнездене на белия щъркел на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово

Една от най-мащабните кампании по почистване и подмяна на изкуствените платформи за последните 20 години, които служат за гнездене на белия щъркел, вид, който е уязвим и защитен от Закона за биологичното разнообразие. Профилактиката на гнездата най-напред започна в с.Баничан. Подкрепа в кампанията оказаха служителите на електроразпределителното дружество в Гоце Делчев, НЧ „Изгрев – 1930“, кметство Баничан и осиновители на гнезда от цял свят. Кампанията продължи до края на месец февруари. Благодарение на дарители бяха подменени повече от 20 изкуствени платформи.

 

  • Март

05 – Пускане на онлайн камерата за наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан

За седма поредна година станахме част от живота на най-популярното щъркелово семейство в света – Пролетка и Изгрев в с. Баничан. Съвместно с НЧ „Изгрев – 1930“.

 

  • Април

05 – Начало на обезопасяването на най-смъртоносните за птиците електропроводи в общините Струмяни и Сандански.

Беше дадено началото на обезопасяването на най-смъртоносните за птиците електропроводи в общините Струмяни и Сандански. Част от тях бяха проучени от БДЗП Гоце Делчев по време на теренните дейности по проект „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ на БДЗП и ЧЕЗ България.
Очаква се смъртността на птиците, които стават жертва на токови удари, да намалее значително.

 

08 – Кампания за засаждане на дръвчета в района на обсерваторията за наблюдение на птици в с. Баничан във връзка със седмицата на гората

В седмицата на гората засадихме нови дръвчета. Отново бяхме подкрепени от гората.бг и общинско предприятие Озеленяване.

Съвместно с НЧ „Изгрев – 1930“.

 

 10 – Начало на кампанията  „Осинови щъркелово гнездо 4“

Съвместно с читалище „Изгрев 1930“ в с. Баничан. Освен новите осиновители, които се включиха в кампанията и поеха грижите за гнезда в с. Баничан, продължихме с набирането на средства за изработване на нови щъркелови платформи. Благодарение на кампанията бяха изработени и поставени повече от 20 нови платформи, с които се обезопасиха рискови щъркелови гнезда на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

За кампанията до този момент са дарени парични средства  на стойност над 1000 лв.
Включиха се и българи живеещи в чужбина. Кампанията се осъществява на доброволни начала.

 

30  –  „Ние броим врабчетата 6“ кампания на БДЗП, която има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета в България – домашно, полско и испанско. Засаждане на дръвчета от доброволци в района на обсерваторията за наблюдение на птици в с. Баничан

Провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да разберем причините за тези тенденции. Презастрояване, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяване на въздуха – това са само част от причините, поради които числеността на врабчетата в градовете намалява. Затова и все по-често се чува въпросът от различни хора „Къде изчезнаха врабчетата?“. За шеста поредна година в кампанията „Ние броим врабчетата“ се включиха малките врабчебройци от група „Буболечки“ към Детска Градина „ Джани Родари“. Имахме два пункта за наблюдение на врабчета. Единият в гр. Гоце Делчев, а другият в с. Баничан. Целта беше да установим какви места предпочитат врабчетата, какво ги застрашава и кой е най-често срещаният вид. Наблюдавахме в рамките на 10 минути и регистрирахме наблюденията в сайта vrabcheta.bg
Включиха се общо 287 души от цялата страна. Кампанията се проведе на 30 април и в нея участниците отчетоха данни за 336 локации. Общият брой на врабчетата, които бяха преброени е 5204. От тях броят на домашните врабчета е 3782 или 73 % от всички преброени врабчета. Полските врабчета заемат 23%, което са 1171 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 251 или 5% от всички. Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 72% : 23% : 5%.

 

  • Май

08 – Участие в схемата за мониторинг на широкоразпространените видове птици, която се провежда от 2004г. насам.
Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас. По този начин целим да разберем какво се случва със средата, в която те живеят и подпомогнем опазването на природата. Данните се използват за анализ на данните за видовете птици и определяне на набора от видове, съставляващи индикаторите за състоянието на местообитанията и провеждането на правилни политики в земеделието.

Осъществява се всяка година и обхваща цялата страна.

Осъществява се на доброволни начала.

Наблюденията на птици в нашата страна се използват за оценяване състоянието на птиците в цяла Европа.

 

14 – Отбелязване на световния ден на мигриращите птици.
Всяка година милиони птици пътуват из обширни континети и океани за да оцелеят.

Животът ги предизвиква още от самото начало. Времето е от ключово значение. От Европа до Африка някои птици изминават 10-12 хиляди километра само в едната посока. Миграцията на птиците е огромно предизвикателство и то се превръща в още по-голямо, като се добавят промените в климата, увеличаващите се пустини, отсичането на дърветата, сушата, селското стопанство, незаконният лов и поставянето на капани. Но те се нуждаят да продължат пътешествията си.
Почти половината от видовете птици, прелитащи дълги разстояния,  са намалели драстично. Прогнозите на учените са, че до 2050 година всички мигриращи птици ще намалеят с около 80% .
Ние сме причината за това. Нека направим тяхното пътешествие отново безопасно. Ние можем да запазим прелетните птици по време на невероятните им пътешествия.

 

  • Октомври

01,02 – Европейски дни на птиците
За тридесети пореден път отбелязахме Европейските дни на птиците. Фокусът тази година бе върху възстановяването на природата във връзка с мигриращите птици. До 2050 година е възможно мигриращите птици да намалеят с близо 80% . Половината от всички видове птици също намаляват, като един от всеки 8 вида е застрашен от изчезване.

БДЗП Гоце Делчев, читалище „Изгрев 1930“, се включиха в отбелязването на дните, като организираха интерактивни уроци с ученици от ПМГ „Яне Сандански, беше организирано и наблюдение на птици и изработване на хранилки в с. Баничан , община Гоце Делчев. Благодарим на възпитателите, родителите и възпитаниците на група Буболечки при ДГ „Джани Родари“, че се включиха в инициативата.

 

08 – Отбелязване на световния ден на мигриращите птици

Светлинното замърсяване и въздействието му върху мигриращите птици е във фокуса на Световния ден на мигриращите птици, който се отбелязва два пъти в годината. Това е глобална кампания, която има за цел да повиши осведомеността за мигриращите птици и необходимостта от международно сътрудничество за тяхното опазване. Дейности за отбелязване на деня се проведоха в световен мащаб под мотото „Намалете светлините за птиците през нощта“.
Светлинното замърсяване е значителна и нарастваща заплаха за дивата природа, включително много видове мигриращи птици. Всяка година светлинното замърсяване допринася за смъртта на милиони птици.
То променя естествените модели на светлина и тъмнина в екосистемите. Може да промени моделите на миграция на птиците, поведението при търсене на храна и гласовата комуникация. Привлечени от изкуствена светлина през нощта, особено когато има ниска облачност, мъгла, дъжд или когато летят на по-ниска надморска височина, мигриращите птици се дезориентират и може да се озоват в кръг от осветени зони. Изчерпаните енергийни резерви ги излагат на риск от изтощение, хищничество и фатален сблъсък със сгради.

 

21 – Официално откриване на „Обсерватория за наблюдение на птици“  и еко пътека „ Шъркелово гнездо“ в с. Баничан

Проект на БДЗП Гоце Делчев, НЧ „Изгрев – 1930“ и община Гоце Делчев. Всичко започна преди две години, когато изграждането на площадка за наблюдение на птици и кът за отдих изглеждаха като една абсурдна мечта. Площадка и кът за отдтих, до които няма дори път. Това беше просто един скалист хълм, обрасъл и недостъпен за всякакви машини. Може би едно от най-големите предизвикателства на веки един, който трябваше да даде съвет и да работи по изпълнението на задачата.
Първите стъпки в осъществяването на инициативата започнаха благодарение на наш съмишленик – писателката Капка Касабова. Тя ни предостави безвъзмездно средства от получена от нея награда „Никола Бувие“ , която спечелила за написана книга.

И ето, че се стигна до момента на официалната церемония по откриването на нашата обсерватория за наблюдение на птици, както я нарече самата Капка Касабова. Благодарим на всички, които присъстваха на откриването.
Това бяха : Осиновителите на щъркелови гнезда в с. Баничан – 2б и 3г.клас при Второ ОУ „Гоце Делчев с ръководители г-жа Ушилкова и г-жа Костова, група Буболечки при ДГ „Джани Родари“, Лъвчетата от ДГ „Радост“, родители и приятели, кметът на община Гоце Делчев г-н Владимир Москов, кметът на с. Баничан г-жа Елена Сивриева, Костадин Харисков, Боби Нановски, Марко Запрев, служители на ДГС Гоце Делчев, Бизнес инкубатор Гоце Делчев, Васил Чилев, Таня Ежкова, отец Георги. Дървесината за изграждането на беседката беше безвъзмездно дарена от ЮЗДП и ДГС Гоце Делчев.
Дариха още : Йордан Гелев, Надежда Карамфилова, Ваня Харизанова, Криси и Мишо от с. Баничан, сем. Тропчеви от с. Баничан, Елена Сивриева кмет на с. Баничан, отец Георги.

 

  • Декември

10 – Начало на кампанията „Зрънце любов“

Даряваме ,,Зрънце Любов“ на птиците около нас за 14-та поредна година. Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Тогава те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, като им дадем шепа семки. Поставянето на хранилки за птиците у дома на балкона, в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси, е нашето зрънце любов, което даряваме на птиците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене