Ужас! Този отровен химикал е навсякъде около нас и ни докарва рак и стерилитет

Европейската комисия готви забрана на бисфенолите, тъй като вредните химикали са засечени при различни храни и напитки

Забрана за употреба на химикала бисфенол при производството на пластмасови бутилки, прибори, кенчета, обувки и облекло заради вреди върху здравето на човека обсъжда Европейската комисия. Това заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация „Активни потребители“, пише Телеграф.

Редица изследвания установяват, че химикалът води до стерилитет и повишава риска от рак. В момента на територията на ЕС е ограничено влагането му в стоки за деца, но проверка показала наличието им в 121 продукта.

Причината за обсъжданата забрана е, че химикалът нарушава функциите на ендокринната система, сочат резултати от проучване на Датския център за химикали. Стойностите, измерени в пробите от урина на децата, надминавали дори в тези на родителите им. Основният начин, по който новородените бебета изследват околния свят, е чрез устата си.

Резултатите от изследването показва обаче, че чрез гризалките, бутилките за пиене и детските чашки те са изложени на въздействието на бисфеноли.

Друго проучване на няколко потребителски организации в ЕС обхваща 121 детски продукта – текстилни изделия за бебета, детски кожени обувки, гризалки, бутилки и детски слънчеви очила, в които е открило бисфеноли в над 60% от стоките.

 

 

В 58 кенчета с напитки и консерви с храна, закупени онлайн от седем различни европейски страни, е открито, че във всички кенчета и консерви с храна са намерени различни количества бисфеноли, някои от които токсични роднини на бисфенол А, които може дори да са по-опасни.

Видове

Германия вече е предложила забрана на бисфенол А и още 4 други вида за територията на ЕС, а Европейската агенция по химикали препоръчва към тях да бъдат прибавени още 25 вида бисфенол, като бисфенол B и бисфенол С, открити в част от изследваните проби. Бисфенолите са индустриални химикали, използвани като втвърдител в разнообразни стоки.

Химическото вещество се получава в промишлеността чрез кондензация на фенол с ацетон в присъствието на различни катализатори, по-специално солна киселина.

Епоксидни смоли, съдържащи бисфенол А, се използват като покритие от вътрешната страна на почти всички кутии за напитки и храни, но поради рискове за здравето в Япония всички покрития от епоксидна смола са заменени с полиетиленово фолио.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене