Село Брезница служи за пример

В него безработица няма

„Живеем в райски кът – на 5 минути от планината, на 10 от минерални извори и на около час от морето!“ Така възторжено се изказва за село Брезница неговият кмет Иса Сакали. И не само географските дадености му дават повод за задоволство. Селото е най-голямото в Благоевградска област и безработица в него няма. Шивашките цехове тук – малки, големи и още по-големи, наброяват вече 20. Основно те създават поминъка на местното население, а и на хора, които идват от съседните села и от Гоце Делчев.

„Искам да отбележа, че по време на пандемията нито едно наше предприятие не беше затворено, а те шият конфекция и трикотаж на ишлеме. Това е доказателство, че сме коректни партньори“, обяснява Иса Сакали.

В селото има и два гатера за едра дървесина.

Земеделието също се развива. Отдавна вече не става и дума за тютюн. Сега на дневен ред е отглеждането на диворастящи плодове – малини, къпини, боровинки, ягоди. С тези култури са засадени няколко десетки декара. Пет – шест души притежават големи стада от крави и овце. Въпреки това произвежданото тук мляко не е достатъчно за население от 3 400 души.

„Селото ни е многолюдно, но миналата година прирастът на населението беше отрицателен  – новородените бяха 28, а починалите 42-ма. Тази година също ще е отрицателен“, казва с тревога кметът.

 

Но заговори ли за условията, създавани за децата на Брезница, лицето му грейва. Само преди месец е завършил основният ремонт на най-старата от трите сгради на детската градина. Децата растат при чудесни условия. Много добра е материалната база и на училището. А залата за тържества, чиято площ е 725 кв. метра, доскоро е била единствената в областта!

„Имаме си 3 аптеки, лекари, зъболекари… Спортът също се развива, като примери ще посоча футболния отбор, стадиона и игрището с изкуствена трева“, продължава кметът.

Скоро е приключила смяната на 17 – километровия водопровод в селото. 60 % от улиците са благоустроени. Подготвени са проекти и за останалите. Има готови проекти и за корекция на река Туфча, която минава през селото. С обществени средства и с дарения са ремонтирани джамията, черквата и манастирът „Свети Георги“ – доказателство, че Брезница е пример за толерантност между религиите.

Много са постиженията на брезничани и в областта на културата. Достатъчно е да споменем ежегодния международен фолклорен фестивал, който се провежда тук от 2014 година. Богата е дейността и НЧ „Петко Рачев Славейков – 1938“. Местните фолклорни групи имат турнета в страната и чужбина.

 

В момента селото се подготвя за празника Кортулуш байрам на 29 декември, който е свързан със събития от Възродителния процес.

 

„Това е празник на демокрацията и го посрещаме подобаващо“, казва в заключение брезнишкият кмет Иса Сакали.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене