Туризмът е икономически сектор, чувствителен към промените с негативен знак, според кмета на Банско Иван Кадев

Туризмът е икономически сектор, който е особено чувствителен към промените с негативен знак. Това каза кметът на Банско Иван Кадев в началото на организирания от БТА форум „БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2022/2023“, чийто домакин е планинският курорт.

Създаването на име и авторитет е дълъг процес на постоянен и упорит труд, а възстановяването на изгубени позиции е трудно, посочи Кадев и допълни, че през последните години светът и страната се изправят пред предизвикателства, за които никой не е бил подготвен – пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна, последвалата бежанска криза, енергийната криза и растяща инфлация.

За да се справим с всички тези предизвикателства, са нужни много сериозни и координирани действия на национално ниво, каза още кметът на Банско. Той допълни, че участието в подобни форуми и работни срещи е необходимо и ценно.

През последните години в община Банско, с цел преодоляване на проблемите и запазване на туристическия бизнес, е осигурена безопасна и сигурна среда в хотелите и заведенията.

Удължихме и уплътнихме активните туристически сезони с нови мероприятия и събития, освен това надградихме традиционните, каза още Кадев. Той посочи, че вниманието е насочено и към туристически пазари, от които туристите могат да идват с личен и организиран транспорт от съседни страни, работи се и за разработване на нови пазари, за които Банско е било популярна дестинация преди поколения. Вниманието на туристическия бранш е насочено и към българския туризъм, каза още градоначалникът. Предстои и този зимен сезон Банско да е домакин на спортни прояви от световно ниво.

Форумът „БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2022/2023“, организиран от БТА, събира днес в Банско министъра на туризма Илин Димитров, кметове на общини, в които активно се развива туризъм, представители на бизнеса, на различни институции, национални медии.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене