Борисов пред bTV: Готови сме с кабинет, няма да съм номинацията за премиер

Лидерът на ГЕРБ заяви, че могат да направят правителство, но напрежението ще продължи

 Готови сме с кабинет, аз няма да съм номинацията за премиер. Ние можем да направим правителство с първия мандат, но то няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте“, заяви в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той поясни, че няма да е премиер, въпреки че може да ръководи „най-добре от всички“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че трябва да се благодари на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение и не бърза да връчва мандата.

Борисов коментира, че ако се стигне до трети мандат, най-лесно ще е да се даде на „Български възход„. Според него правителството, което се прави, ще е с кратък мандат.

„Предложихме от всички партии, има председатели на комисии, те да станат министри за по пет месеца. Да се изпълни всичко и тогава да се отиде на избори, да знаем, че е минала зимата. Ще имаме парламент по време на войната и никой няма да е загубил от нас. Дотогава обаче президентът ще трябва да се изпълнява конституционните задължения и връчването на мандатите“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Ние вече имаме една много добра коалиция в парламента, каза Борисов.

„Има един факт – гласуванията в парламента – този съюз се оформи още по темата за Република Северна Македония с огромно мнозинство около ГЕРБ. Решението за предоставяне на военна помощ за Украйна – огромно мнозинство в парламента. Решение за втората част на ескадрилата за F-16 – стабилно мнозинство от четири партии. Решението за еврозоната, решението за 100% диверсификация на руското гориво“, изброи Борисов и попита: „Ако парламентът продължи да работи така, как ще обясним защо го разваляме?“

Лидерът на ГЕРБ определи като „долна инсинуация“ твърдението за „хартиена коалиция“.

„Няма такава коалиция, 100% машинният вот остава, защото всеки ще има право на избор“, категоричен бе Борисов.

 Борисов: Радев трябва незабавно да поиска оставката на Демерджиев

Една след друга смени, чегъртане от Рашков, после чегъртане на хората на Рашков и резултатът е навсякъде мигранти, каза Борисов

ГЕРБ иска още една оставка

Бойко Борисов заяви, че иска оставката на служебния енергиен министър Росен Христов.

„Аз съм му доста ядосан – работата на служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори „Продължаваме промяната„? Аз ги защитавам, защото съм принципен – служебният министър има една функция по Конституция – да си гледа работата и да прави честни избори, а вчера Христов извърши политически акт – атака срещу ПП. Христов вчера каза чудовищни неща, надявам се Кирил и Асен да му отговорят. Дали както Гроздан Караджов и Сашо Кеша е виновен. Христов твърди, че Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо и не е направил нищо, за да има устойчиви дългосрочни договори. Аз не вярвам на този министър, дали го казвам иронично, хората да си преценят“, допълни Борисов.

Ще има ли бюджет?

„Ако всички бъдем мъдри, България ще има редовно правителство. Има още време да узреем. Бюджет се прави с отговорно правителство. Ето на всички предложение: 30-40 точки, приоритетни за всяка партия, трябва да ни обединят. Назначаваме министри, които не са политически лица, просто назначаваме лице, което да изпълнява точките“, предложи Борисов.

btvnovinite.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене