В навечерието на Задушница! Свещеник Мартин Кременлиев пред Топ Преса: Раздаването на храна по гробовете на този ден не е правилно!

Утре е Арахангелова задушница. Задушница е денят, в който отдаваме почит на мъртвите. Тя се нарича още Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи задушници според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. За да бъде полезна на своите читатели, медия Топ Преса се обърна към свещеник Мартин Кременлиев, който служи в църквата „Света Богородица“ в град Гоце Делчев за да разсеем митовете и получим качествена информация. 

-Отче какво трябва да знаем за  Арахангелова Задушница? Защо се нарича точно Арахангелова?

-Здравейте на всички Светата Православна Църква е отредила в годината да си спомняме и да обслужваме починалите. Света Божествена Литургия и Панахиди за нашите починали три пъти в годината ,това са Арахангелова Задушница,Съботата преди Арахангелов ден,Съботата преди празника Петдесетница,Светата Троица,и Месопустна Неделя.

Това са трите Задушници който Светата Църква задължително обслужва и приканва всички православни християни, които си спомнят за починалите техни близки и приятели,да обслужат именно панахида на тези дни. Арахангелова Задушница се нарича Голяма Задушница,с нея завършва последната Задушница в годината.

А в в навечерието на Арахангелова Задушница на какво ни учи Църквата относно смъртта и почитта към починалите ни близки?

-Светата Църква ни учи,че когато почине наш близък или приятел, ние обслужваме неговото погребение, опело… Когато човек разделя душата от тялото,църквата е отредила, да се сещаме за нашите близки починали да обслужваме тези панахиди на които се молим на Господ Исус Христос да бъде милостив,да опрости греховете на нашите починали,и да настани техните души в Рая,където няма нито болка нито печал. Това става когато ние обслужваме най-важното нещо Светата Божествена Литургия когато записваме имената на починалите наши Православни Християни. За да може Свещенникът да спомене имената на нашите близки починали да изкара частица от Светата Проскомидия. От това има по-голяма полза за душата на починалия,а другите неща който са въведи в течение на обстоятелствата,нещата който ние правим в момента с раздаването на храна,с оставането на хляб и разни продукти на гробовете – нямат нищо Християнско и няма никаква полза за душата на починалите. По-този начин ние оскверняваме гробовете и паметта им. Защото когато оставяме храна на гробът ,животни след панахидата ровят,копаят и по този начин се осквернява паметта на починалия. Всички Православни Християни, когато си спомнят за душите на починалите близки по-добре да запалят Свещичка в Храма ,да запишат Света Литургия за опокой ,да прекадят с Тамян или да прелеят с червено вино,това има по-голяма полза за душата на починалият човек отколкото всички останали неща който правим в днешно време и оскверняваме паметта на починалите. По-добре да раздадем на нуждаещ се човек или в Храма за Бог да Прости отколкото да оставяме храна на гроба.Най-важното от всичко е да се молим за опрощаване на греховете на починалите.А всички останали неща който правим нямат никаква полза за починалият човек и по-този начин не допринасяме за спасението на душата му.

В този ден на почит и смирение към починалите знаем,че не се работи в какво се изразяват ограниченията.Какво трябва да знаем,че не трябва да се прави на този ден?

-Светата Православна Църква ни задължава да си спомняме за нашите починали ,иначе през останалото време деня за почит е именно Събота,в този ден се задължаваме да споменем всички имена който са записани на Светата Проскомидя по-добре да отидат всички хора сутринта с Смирение с Благоволение в Храма да присъстват на Светата Божествена Литургия,да си вземат Благословение от Свещенника,може и да се причестят ,може да си вземат Нафора,да се помилим на Господ да опрости греховете на всички починали.Това има по-голям смисъл отколкото да не се работи,и да правим неща който си знаем.

Финансовите възможности на всички хора са различни,какво е най-необходимо да се на този ден? 

За една Панахида е сварена Пшеница,Хляб и Вино,това е нужно за самата Панахида за почитта на починалите,всички онези неща който по-принцип се раздават са ненужни.Това са необходимите неща който Църквата изисква за извършването на една Панахида на починал човек.Който иска може да остави пари в Църковната каса,защото тези средства се използват за подомагане на Църквите,за тяхното Благоукрасение,за да може Църквите да стават все по-красиви и по уютни,за всички Православни Християни който ще посещават Храмовете,препоръчително е да закупуваме Свещички от църквата,защото средствата който се събират се използват за нуждите на Храма.Парите който се събират от закупуването на Свещичките се използват за Благоустройството на Храма.

Съществува вярване,че на този ден мъртвите се връщат в дома си?

-Това са езически твърдения,душата е безсмъртна,само тялото е тленно,душата съществува винаги,тялото е временно от пръст сме създадени и в същата пръст ще отидем,Според мен това са суеверия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене