Оказа се, че в Благоевград има училище с реална алтернатива на газта и резервен вариант за отопление на ток.

В училището в Рибново се запасиха с 200 кубика дърва по 84 лв., в благоевградското 7-мо СУ тестваха нов котел за 35 хил. лв

Каква е ситуцията в училищата в Пиринско на старта на отоплителния сезон провери репортер на „Топ Преса”. Както е известно, пускането на парното по образователните инстуции започва от началото на месец ноември, но 1-ви бе неучебен ден.

„Издадох заповед, съгласно която при спазване на разпоредбите отоплителният сезон започва от

/2.11./ Сутринта пуснахме парното и извършихме един вид тестване на системата. Нямаше проблеми, всичко работи нормално“, коментира директорът на 8-мо СУ Сергей Биров. Той допълни, че парното е работило в сряда за кратко, тъй като температурите са пролетно-летни и отоплението на сграда при 20 градуса навън би означавало разхищение.

Същото потвърди и директорът на 5-о СУ Мария Котева, като сподели, че сутринта парното е работило един час.

„Днес не сме пускали отопление, тъй като навън е топло. Парното работи в четвъртък и петък сутринта, когато температурите бяха доста по- ниски“, казаха от ръководството на Националната хуманитарна гимназия.

Както „ Топ Преса“ писа, на септемврийско съвещание преди началото на учебната година директорите на образователни институции бяха посъветвани да оптимизират разходите, като изолират, тоест не отопляват стаи и крила, които не се ползват, а също така при възможност да осигурят и алтернативно отопление, например на ел. енергия. Оказа се, че за мнозина подобни мерки са неприложими. Дори и да са на едносменен режим, базите на повечето училища се ползват през целия ден и няма как следобед за занималнята децата да се отделят например в два етажа, а на другите два да се изключи парното.

„Единствената отимизация, която можем да приложим, е да гасим осветлението по коридорите и евентуално да сложим климатик във физкултурния салон”, посочи директорът на 7-мо СУ д-р Лилия Стоянова. В училището със собствени средства са закупили нов котел за 35 хил. лв. При тестването на системата е открит теч в тръбата към физкултурния салон. Затова миналата седмица в двора влезе тежка машина и тръбата бе подменена. Именно за да се изразходват средствата максимално и целесъобразно, от училището са констатирали, че се изразходва много газ, а в същото време се губи и много от топлината по трасето от основната сграда към физкултурния салон. Затова и една от идеите е вместо с парното на газ, салонът да се отоплява с климатик.

По време на разговора д-р Стоянова, която е част от ръководството на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, повдигна и други важни теми. Тя сподели, че на 7 ноември ще се проведе общо събрание на СРСНПБ. На него ще бъдат избрани нови органи за управление и ще се приемат насоки за дейността.

„Ще настояваме системата на образованието да бъде дотирана, и то адекватно на настоящата инфлация. С цел оптимизиране на разходите ще бъде обсъден и вариант общинските кръгове на олимпиадите да се провеждат в делнични, а не в почивни дни“, каза д-р Стоянова и извика в кабинета си и счетоводителя на училището. Директорът и финансовият специалист посочиха, че като се започне от 12 декември, та чак до месец април, 7-мо СУ – Благоевград е домакин на множество състезания и олимпиади. Това налага парното да се пуска и в съботните, а често и в неделните дни. Изчисленията показват, че отоплението през уикендите ще е колкото за още една месечна сметка. Затова и един от вариантите е въпросните общински /училищни/ кръгове да са в учебни дни. Подобни случаи, както установихме, е имало по време на пандемията и в този смисъл няма да са прецедент.

По отношение на другата отправена препоръка – за търсенето на алернативните източници, школски шефове разясниха, че не могат със средства от делегираните бюджети да закупят наведнъж по 30 климатика. Освен това самите инсталации, както обясниха директори, не са пригодени да издържат толкова големи натоварвания и могат да аварират.

„Да не забравяме, че по училищата изразходваната ел. енергия се таксува като промишлен ток, тоест  е много по-скъпа, отколкото при домакинствата и е на цени за небитови потребители. Така че тук не стата въпрос само за инвестиране на дадена сума в порядъка на около 65 хил. лв. за 30 климатика, но и за поддръжката и сметките след това“, отчитат ръководители на образователни институции.

Оказа се, че в Благоевград има училище с реална алтернатива на газта и резервен вариант за отопление на ток. Това е Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, където във всички кабинети, класни стаи, в това число и в учебния ресторант, са монтирани  климатици. Директорът Димитрина Иванова призна, че не е ходила да брои климатиците, но със сигурност са над 20. Тя разказа, че подмяната и самото оборудване са извършени поетапно. В началото климатици имало само в няколко стаи в администрацията. При санирането на сградата те са ремонтирани и обновени. Всяка година от ПГТЛП купуват и по няколко нови климатика и сега във всички стаи има отоплителни тела.

„Разбира се, тук, в училище, пространствата, самите квадратури са по-големи и не е като да се топли с климатик една стая вкъщи. Засега възнамеряваме да се отопляваме на газ. Ако стане много студено и възникнат критични ситуации, може да комбинираме  двата източника. Например до определено време да работи парното, а след това да се пускат климатиците”, каза  Д. Иванова.

С отопление с ел. енергия са и общежитията на училището, намиращи се в квартал „Еленово“ . Преди няколко години 23-те апартамента бяха основно ремонтирани, блокът бе саниран, част от жилищата се отопляват с акумулиращи печки, а другите с климатици. Към днешна дата базата е пълна, включително и с ученици от други  училища, а месечният наем за тях е 30 лв.

Фрапиращ е фактът, че през месец февруари м.г. на друга гимназия в града й се наложило да плати рекордна сметка за ток в размер на 13 хил. лв., тъй като ученици, настанени в общежитието, увеличавали на макс предоставените им маслени радиатори, а в същото време отваряли прозорците, за да се разхлаждат. В апартаментите, стопанисвани от ПГТЛП, няма подобен проблем. В зависимост от температурите навън градусите на климатиците се настройват от възпитателите. Същото се отнася и за акумулиращите печки, чиито табла се намират в коридорите, и така реално самите ученици не могат  да „контролират и управляват“ климатиците и акумулиращите печки.

Че освен на газ имат алтернатива за отопление с ел. енергия, сподели и директорът на 9-о ОУ Василка Величкова. По повод оптимизациите и вариантите за такива тя изтъкна, че е съвсем логично да се спре подаването на топло към помещения и етажи, които не се ползват, като подобни действия са предприети и реализирани в училището.

„Готови сме за отоплителния сезон. Поръчахме 260  кубика дърва. Доставиха ни двеста, очакваме още 60. Тяхното транспортиране малко се затрудни, тъй като пътят се ремонтира и няма как камионът да се качи дотук. Заявените количества ще ни стигнат за цялата зимата, а в зависимост от температурите може  да изкараме и до края на следващата календарна година”, съобщи директорът на училището в Рибново Манчо Джуркин, където се отопляват на парно, но не на газ, а с дърва. Те са заявени още през месец март, или както поясни М. Джуркин, подготовката за новия сезон започва веднага след като свърши предходният. Тогава от училището са платили по 84 лв. кубика, като от персонала сами режат, цепят трупите, а и цената се влияе от липсата на транспортни разходи. СУ

„Йордан Йовков” в Рибново има и филиал в съседното село Осиково. Там сградата се отоплява на парно с пелети и са осигурени 3,5 т, на цена по 1000 лв. за тон.

„Пелетите много поскъпнаха. Хубавото е, че в Осиково сградата е малка. А иначе за тук, в Рибново, освен дървата нямаме друга алтернатива. Може би като се направи новия корпус на училището, ще трябва да минем на парно с пелети, което обаче много ще оскъпи отоплението. Затова ще обсъждаме варианти на покривните пространства, които ще са с площ от 3-4 декара, и да сложим соларни панели“, обяви бъдещите планове за алтернативни източници на отопление М. Джуркин.

 Още с началото на учебната година от Регионалното  управление на образованието изискаха справка за готовността  на училищата за отоплителния сезон.

„Според постъпилата информация от директорите всички училища на територията на областта са готови за отоплителния сезон“, констатира началникът на РУО Ив. Златанов. Изключение прави Професионалната гимназия по икономика в Благоевград. От ПГИ са посочили, че не са готови. Както „Топ Преса” писа, причината е теч от котела и спешна нужда от нов. За целта от МОН отпуснаха  на училището средства в размер на 55 хил. лв. и в момента в Италия се изработва нов котел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене