Професор Яшарли Тахир гостува на Благоевград с изложба живопис и скулптура

На 04.11.2022г. (петък) от 18:00 часа в Градската художествена галерия – Благоевград ще бъде открита самостоятелна изложба живопис и скулптура на художника проф. Яшарли Тахир.
Яшарали Тахир е роден през 1950 г. в село Габрово, Кърджалийско. Завършил е Художествената гимназия и Художествената академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Добри Добрев. Изучавал е също графика и скулптура. През 1982 г. е приет за член на СБХ. Ранните си творби художникът подписва като Ясен Тахов, но впоследствие, след емигрирането си в Турция през 1985 г., става известен като Яшарали Гюнеш.

Творецът напуска България внезапно, заедно със семейството си. Причината е разразилият се пожар, който унищожава дома му, заедно с многобройни картини, които художникът е подготвял за две самостоятелни изложби. В Турция талантът на Гюнеш е оценен бързо, той участва в много престижни форуми и е отличен с няколко награди. Прави изложби в Париж, Лион, Страсбург, Измир, Истанбул. Гюнеш е известен и много търсен художник в Турция. Той е професор и преподава в Измирската художествена академия.

Художникът работи главно в сферата на живописта, но създава и скулптури и пластики. В България е познат малко, най-вече с участието си в изложбата „Познати – Непознати“, организирана от СБХ, където той представя фигурални композиции. Днес творби на Яшарали Гюнеш се намират в частни колекции в Турция, Италия, Франция, Великобритания, Швейцария и в много други страни.

Художникът твърди, че един творец трябва цял живот да се доказва. Той прави всичко по силите си, за да популяризира изобразителното изкуство и да подпомага млади творци. Основал е галерия за модерно изкуство в Измир, а една от своите къщи в България е превърнал също в галерия.

Заповядайте!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене