Музеят в Благоевград отбелязва 70 години от своето създаване

Музеят в Благоевград отбелязва днес 70 години от своето създаване с поредица събития, каза за БТА директорът на културния институт д-р Кирил Алексиев.

Официалното откриване на юбилейното тържество е тази вечер от 17:30 часа, а от 18 часа в зала „Временни изложби“ ще бъде показана първата част от изложбата „70 години музей – късчета памет“.

Втората част може да се разгледа от 19:15 часа в мултифункционалната зала на Регионалния исторически музей (РИМ) в Благоевград. По време на тържеството ще има и церемония по връчване на юбилейна награда за дългогодишно партньорство на приятели и съмишленици. В тържеството ще вземе участие цигулков ансамбъл „Прима виолина“ и вокален ансамбъл „Езерец“ при Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград.

През целия ден входът в музея ще е свободен.

Музеят е създаден с решение на Комитета за наука, изкуство и култура през 1951 г. с една щатна единица, а в края на 1952 г. отдел „Кадри“ към Национален институт за паметниците на културата изпраща Димка Серафимова да заеме мястото „уредник – заведущ музей“, съобщиха за БТА от РИМ – Благоевград. Тя пристига в града с много ентусиазъм и жар за работа. В това време новоучредената институция няма набран фонд, липсват помещения за канцеларии, фондохранилища и експозиционни зали. Първата музейна експозиция е открита благодарение на Димка Серафимова през 1957 г. и е била в стара сграда на площад „Македония“. В нея са отразени национално-освободителните борби на населението в региона и революционното работническо движение.

Новата сграда, в която и днес се помещава Регионалният исторически музей, е построена през 1979 г. Експозицията е открита официално на 15 януари 1988 г. и се простира на повече от две хиляди кв. метра площ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене