Професионална гимназия по транспорт – Разлог, осъществява двегодишен проект по подпрограма Коменски на програма „Учене през целия живот“ на ЕС

pgt

Професионална гимна­зия по транспорт, Разлогосъществява двегодишен проект по подпрограма Ко­менски на програма „Учене през целия живот“ на ЕС. Проектът „Съкровищницата в ИКТ или ИКТ в четенето и писането“ е за многостран­но партньорство с участието на училища от още 6 страни – Естония, Румъния, Полша, Унгария, Турция и Латвия. ПГ по транспорт е координатор на проекта.

През учебната 2013/2014 в рамките на този проект група ученици от гимназия­та в Разлог участваха в 3-та работна среща , организира­на от училището-партньор вРумъния, Технологичен ли­цей в гр. Костещи. Те имаха възможност да се запозна­ят със забележителности в столицата на Румъния Букурещ и в района на Костещи и Питещи.

Невероя­тен шанс за гимназисти­те от Разлог беше посе­щението в завода за производ­ство на ав­томобили „Дачия“ в Миовени, Румъния. На място се запознаха с модерните технологии в ав­томобилостроенето. Досега учениците от Разлог са посе­щавали завода за производ­ство на автомобили в Ловеч. Но визитата в завода на „Да- чия“ в Румъния беше въз­можност за младите хора да придобият допълнителни практически знания по едно от професионалните направ­ления на гимназията по спе­циалността „Автотранспорт­на техника“. Още по-знаково е това посещение, тъй като учениците от гимназията по транспорт в Разлог водят практическото си обучение по „Управление на МПС“ на два автомобила „ДачияЛоган“, произведени именно в този завод.

От 21 до 26 септември ПГ по транспорт, Разлог беше домакин на 4-тата работна среща по про­екта с 68 участници – 40 учители и 28 ученици. В рамките на проектните дейности това е работ­ната среща с най-много участници. Домакините организираха баланси­рана програма на с дис­кусии, спортни занима­ния и културни дейности. Гостите бяха посрещнати по традиция с питка и мед. Водени от учителите и учени­ците на гимназията в Разлог, участниците се запознаха с богатата материална база на училището: основния кор­пус с кабинети, оборудвани с интерактивни дъски и му­лтимедийни проектори, физ­културния салон и актовата зала на гимназията, фитнес залата и залата за спортна стрелба, ученическата слад­карница, общежитието и уче­ническия стол. Разгледаха кабинетите за практическо обучение, присъстваха напрактически урок с демон­страция на действащи макети на двигател и трансми­сия на товарен автомобил. Включиха се в часовете по английски език, по инфор­матика и по счетоводство на предприятието. По особено атрактивен начин премина открития урок по руски език. На последвалите дискусии в конферентната зала на гим­назията учителите от 7 стра­ни обмениха добри педагоги­чески практики, а учениците се включиха в турнири по тенис на маса, волейбол и баскетбол. Всички се насла­диха на концерт от автентич­ни песни и танци в актовата зала на гимназията.

През вто­рия рабо­тен ден попроекта участници­те работиха в залата на общинския съвет в Раз­лог. Срещ­наха се с кмета наобщината инж. Краси­мир Герчев. Разгледаха Разлог и Банско. Посетиха Благоевград и Рилския ма­настир.

Тематиката на проекта до­сега включва проучване на народни песни, носии, танци и легенди от района на всяко училище – партньор и пред­ставяне на продуктите и ре­зултатите от проучването по атрактивен начин с използ­ване на ИКТ. Материалите са основно събрани в eTwinningпространството по проекта. Те са представени на 7 езикаи на работния език – англий­ски. Изгражда се и електрон­на страница по проекта. Новост за учениците и учителите от Разлог е участи­ето им във видеоконференции (flashmeetings). В следващия проектен пе­риод предстои проучване на народни занаяти, типични за конкретните региони. Про­ектният екип на гимназията в Разлог благодари на парт­ньорите, със съдействиетона които реализира успеш­но дейностите по проектаи функцията си на училище – координатор: на кмета и заместник кметовете на Об­щина Разлог; на секрета­ря Катя Ха- ризанова и председателя Атанас Оро- зов на чита­лище Разлог; на читалище Добринище и ръководите­ля на танцов състав Иван Чакалов; на директора на музеен ком­плекс Разлог Емилия Кадурина; на ръководителя и всички участници във фор­мация „Разложки напеви“;на Анна-Мария Бележкова и други бивши ученици на гим­назията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене