Жителите на Разлог заинтригувани от възможностите да се кандидатства за енергийно обновяване на жилищния фонд

Община Разлог изрази категорично несъгласие по част от Насоките за кандидатстване и предложи промени, които да залегнат във финалната версия на процедурата за енергийно обновяване.
Жителите на община Разлог силно се вълнуват от “План за възстановяване и устойчивост” и възможността да се кандидатства за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.
По този повод разяснения бяха потърсени от Иван Гюров- зам.- кметът по икономическите и правни въпроси.

Кога ще започва кандидатстването и какви са условията?

– Към настоящия момент Министерството на регионалното развитие и благоустройството са обявили за обществено обсъждане “Насоки за кандидатстване”. Посочени са два срока: първи срок за кандидатстване до 15.02.2023 г. и втори срок за кандидатстване до 31.03.2023 г. Все още няма обявен прием на проекти.
Да, интересът към процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд е наистина много голям. Ежедневно разговарям с хора и отговарям на техните въпроси и виждам реално техните надежди и притеснения.

Какви действия предприема Община Разлог?

– Община Разлог изпрати Становище за промяна по проект на Насоки за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ по Национален План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Изразявам категорично несъгласие по част от Насоките за кандидатстване и съм предложил промени, които да залегнат във финалната версия на процедурата.

Какво трябва да знаят хората, които се надяват, че ще получат финансиране за енергийно обновяване по ПВУ?

– Има няколко важни неща, които хората трябва да се знаят. Собствениците на апартаменти в един блок трябва да имат регистрирано Сдружение на собствениците, трябва да имат извършено енергийно и техническо обследване, което изисква време и финансов ресурс от собствениците. Разходите за енергийно и техническо обследване са възстановими, но само при одобрение на проекта. В противен случай остават за сметка на собствениците на апартаменти в блока.
Към настоящия момент в рамките на едно предложение може да се включва само една сграда/блок секция, това за нас означава, че за всяка сграда трябва да се подаде отделен проект и тази сграда трябва да покрива редица критерии, които за жилищни сгради в община като нашата е нереалистично. От практиката ни като администрация считаме, че това ще затрудни изключително много подаването на проектни предложения, както и последващото управление и отчитане. Предложили сме на МРРБ в едно проектно предложение да могат да бъдат включени повече от един блок.
По тази процедура Община Разлог ще бъде в пряка конкуренция с всички останали 264 общини. Критериите за оценка със сигурност не са в наша полза и затова водим разговори и предлагаме промяна на Критериите за оценка и финансиране на проекти.

Можете ли да дадете пример за такива критерии?

– Един от критериите за оценка е брой самостоятелни обекти с жилищно предназначение в сградата, където за сгради с повече от 72 бр. самостоятелни обекта, с жилищно предназначение в сградата“ се дават максимум 25 точки.
За сравнение в нашата община преобладават блокове с по 24, 26 до 30 жилищни апартамента. Това означава, че по този критерии те ще получат 15 точки.
Факт е, че в малките общини броят на самостоятелните обекти в многофамилните жилищни сгради е по-малък от тези в големите градове, това води до неравнопоставеност в критерия за оценка на качеството „Целесъобразност на инвестицията за енергийна ефективност като брой самостоятелни обекти с жилищно предназначение в сградата“, затова и настояваме за промяна.
Това ще доведе до неравнопоставеност между общини с нашите размери и големите общини като София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н.
Направили сме изчисления, колко точки може да получи едни блок в град Разлог. Изчисленията ни показват приблизително 80 точки от общо 140 точки, които може да получи един блок. Това са 60 точки под максимума, което не ни прави конкурентни.

Какво следва от тук нататък?
-Очакваме финалната версия на насоките за кандидатстване. Веднага след тяхното обявяване ще организираме публични срещи за предоставяне на информация и разяснения на всички заинтересовани страни. Надявам се предложенията на Община Разлог да бъдат детайлно разгледани и отразени в окончателния вариант на Насоките за кандидатстване.
Цялото ръководство на община Разлог сме насочили усилията си да направим възможно повече жилищни сгради от нашата територия да имат достъп до безвъзмездно финансиране за енергийно обновяване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене