Младият лекар д-р Надежда Кавалова свързва професионалното си бъдеще с гоцеделчевската болница

В момента тя специализира пулмология

Д-р Надежда Кавалова е един от младите  специалисти в Гоцеделчевската болница. Сравнително отскоро работи в Ковид сектора на Детското отделение, но вече има авторитет като лекар, отдаден на професията си. За нея болните наистина са най-важни. Колкото и късно да е, тя не си тръгва, докато отново не ги обиколи и не разбере какво е състоянието на всеки от тях. Вечерта също е в Отделението. Загрижеността и за пациентите е пословична.

Д-р Кавалова, житейският Ви път тръгва от хаджидимовското село Теплен. А откъде тръгна пътят Ви към науката?

Основното си образование завърших в село Беслен, а средното – в град Хаджидимово. Имах късмета да попадна на добри учители, за което много им благодаря!

Кога се появи Вашето желание да се посветите на лекарската професия?

Още от дете винаги съм искала да бъда лекар, в началото, без да осъзнавам какво всъщност представлява, тъй като нямамe лекар във  фамилията. Вярвам в съдбата и мисля, че така ми е било отредено.

Избрали сте една, по мое мнение, не твърде популярна специалност – пулмология. Кое Ви насочи към нея?

Като студентка в Медицински университет – София, имах по-специален интерес към Вътрешните болести, обичах практическите упражнения, контакта с пациентите.

Голяма част от белодробните болести са лечими и това създава чувство на оптимизъм.

Като  завърших, след кратко лутане, ми се отвори място за пулмология и така станах част от екипа към СБАЛББ ‘‘Св. София‘‘.

Разкажете, моля, как протичат Вашите делници? Как съчетавате работа и продължаващо образование?

Делниците ми са динамични и разнообразни, понякога доста изморителни, особено сега, в КОВИД епидемията. Колкото до съчетаването, при нас образованието и работата трябва да вървят паралелно.

А каква е спецификата на работата в Ковид сектора на Детското отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“?

Работата в Отделението тези месеци е доста натоварена, има засилен прием на болни, тъй като сме в разгара на четвъртата вълна.  В КОВИД сектора пациентите са комплексно болни, изискват сериозно наблюдение в динамика, защото често се случват усложнения. За щастие, освен с приема, почти всеки ден изписваме болни, които вече са преминали опасността и са стабилни, тогава и нашата радост е голяма. Това ни зарежда.

Вие сте на първа линия в борбата с коронавируса. С какво сегашната ситуация е по-различна от предишните?

Вече близо две години сме част от битката с този вирус. Той се видоизменя, но и ние станахме по-уверени, вече знаем с какво може да ни изненада. При тази вълна болните са повече, може би затова има по-голям брой тежки случаи в болниците, но като протичане, няма съществена разлика.

Мислите ли, че община Гоце Делчев и ръководството на МБАЛ „Иван Скендеров“ създават достатъчно добри условия, приемливи за младите специалисти като Вас?

Аз съм специализант на община Гоце Делчев. До момент не мога да се оплача от условията, които е предоставила на мен, както и на големия брой други колеги специализанти.

Във всяко отделение вече има нови попълнения. Затова може би преминаваме по-плавно през епидемията, не се усети недостиг на кадри, както в някои други общински болници.

Има какво да се внедрява като новости, но продължава да се работи по проекти.

Вие лично как виждате бъдещето си? Смятате ли да се установите трайно в Гоце Делчев?

За момента съм с планове да се върна в Гоце Делчев след придобиване на специализация. Обичам района, някак ми е мило и приятно. Все пак това си е моят роден край, тук са най-близките ми хора, семейството ми. Привързана съм към всичко тук./infomreja.bg/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене