Кметът на Смолян Николай Мелемов: Когато хората имат проблеми, идват при кмета, но той и 100 да реши, фокусът остава върху нерешените

Николай Мелемов е кмет на община Смолян вече трети мандат. Завършил е ветеринарна медицина в Украйна и ВИПОНД – Национална сигурност. През 1999 година основава компания за произвеждане на козметични продукти. Бил е общински съветник и депутат.

Г-н Мелемов, хората в Смолян са с по-висока цена на водата. За много от тях обаче тя е твърде висока, има ли начин да се намали, знам, че правихте няколко опита?

– За огромно съжаление в последните месеци всички цени се увеличиха драстично. Една от основните причини затова беше драстичният скок в цените на енергоносителите. Всички знаем, че цената на водата в Смолян е силно зависима от цената на тока, заради множеството съоръжения, които работят на ток. От друга страна, държавата компенсира цената на тока над определена стойност. Трябва да се търси баланс. Именно затова бизнес планът, предложен от ВиК Смолян, не беше гласуван в Общинския съвет. Може би е редно държавата да търси по-различни механизми за регулация, за да може да имаме по-адекватни ставки що касае питейна вода и пречистване. В същото време се инвестира много във ВиК инфраструктура на територията на общината, което би трябвало да доведе до сигурност, качество, непрекъснатост на услугите и по-малко аварии. Тези инвестиции, макар една голяма част с проектно финансиране, не могат да не доведат до повишения в бъдеще. В условия на криза обаче то трябва да е по-плавно и адекватно, а защо не и компенсирано от държавата.

Задава се тежка зима за общините. Как ще се справите с високите цени на тока и газа? Пестите ли от други пера, за да пренасочите средства заради нарастващите разходи?

– Темата може да бъде много дълга. Най-важното нещо е да се приеме относим, балансиран, антикризисен държавен бюджет за 2023 година. Това ще позволи на общините да покрият една голяма част от тези, ако може да ги наречем „непредвидени разходи“. Никой не е предполагал в края на 2021, че през 2022 г. ще има такива драстични увеличения в цените на тока и горивата. Увеличения в пъти. В тази връзка мога да кажа, че особено в община Смолян, където отоплителният сезон е 6-7 месеца, още от сега усещаме огромен дисбаланс. Наистина се налага да съкращаваме други разходи, за да си платим тока и горивата. Силно се надявам да имаме бюджет, който отразява всички тези тенденции, за да може мъките ни да свършат в края на годината и поне догодина да имаме възможност да посрещаме плащанията. Разбира се това би било решимо и през политиката на компенсации, но за всички енергоносители при определени условия и правила. Общините и второстепенните разпоредители имат предимно социални функция и политиката трябва да е целенасочена, а не приравнена към всички стопански субекти.

Има ли интерес на инвеститори към Смолян? И в какви сфери?

– Въпросът, зададен в тези изключително тежки времена, когато всеки бизнес опитва да не фалира, да не намали драстично своята дейност и по-рядко да расте, няма еднозначен отговор. Смея да твърдя, че със задружни усилия правим максималното бизнесът в Смолян да оцелее. В много от сферите, където общината има пряк принос, а това са в транспорта, строителството, търговията, услуги, култура и други, опитваме максимално да стимулираме местния бизнес. По линия на държавно субсидиране и възлагане също сме активни, така че бизнесът, който е основният двигател на държавата, да продължи да съществува. Има и нови инвестиции и използвам възможността да благодаря на всички инвеститори, чрез вашата медия. В града се изгражда нов ритейл парк, имаме инвестиции в к.к. Пампорово, развива се курорта Перелик, имаме доста нови сгради в цялата община, като по-голямата част от тях са бизнес ориентирани – търговски площи, места за хранене и настаняване, туристически обекти, развитие на атракции, курортни ядра и др.

Какво стана със случая с отворилият се вход към пещера в частен дом? Заради него обявихте през лятото бедствено положение?

– Радвам се, че цялата държава научи проблема. Бяха направени доста проучвания и наблюдения. На този етап се търсят инженерни решения, които да начертаят бъдещите интервенции за справяне с проблема.

Как привличате млади хора в града си?

– От 2011 година си поставих за цел да развием спортна, културна, социална и в цялост градска среда, която да е привлекателна за живеене. На първо място за младите, а и за всичко в града. Реновирахме основно и двата стадиона, изградихме кино, многофункционални спортни площадки, ремонтирахме и отворихме плувния басейн, реновирахме водната каскада, инвестирахме в десетки училища и детски градини и много, много други. Всички тези инвестиции и работа са пряко насочени към младите и качеството на живот. Смятам, че въпреки отрицателните демографски трендове във всички малки и средни градове това дава своя резултат, но всички заедно имаме да свършим още много работа. Под всички имам предвид – хора, бизнес, общини, държава, дори Европейски съюз, за да може да върнем младите в малките населени места. Тук ще добавя, че направихме споделено пространство за IT специалисти, което също е стъпка в превръщането на Смолян в атрактивно място за младите хора. И нещо, което може би за пръв път ще кажа публично. Проучваме възможността да изградим малка ски писта в града, която да добави изключителна добавена стойност в сферата на развлечението и спорта, както за местната общност, така и за всички гости на града.

– Как приемате критиките към вас? Кметската длъжност може да бъде честа неблагодарна работа.

– Кметската длъжност е страшно отговорна работа. За всички проблеми, казуси, въпроси хората идват първо при кмета, дори и нещата да не зависят от него. Винаги съм се водил от проблемите на хората и съм търсил и намирал решения. Разбира се, процесът е динамичен. Сложни въпроси стоят във всеки град, възникват нови, други се видоизменят. Малко е тъжно, че и 100 въпроса да са решени, основният фокус остава в нерешените. Смятам, че е хубаво да се показват добрите практики, свършената работа, привлеченото финансиране и проекти. Така най-малко ще може да мотивираме общинските и държавни служители, че има резултата от техните усилия. Критики дали било конструктивни или не винаги има. Те са здравословни. Те са една от движещите сили на всички управляващи. Винаги съм желал хората да са активни. Това е техния град и заедно трябва да търсим решения и да го правим по-добър.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене