Кметът Атанас Стоянов: Сегашният мандат на кметовете е най-тежкият от десетилетия

Атанас Стоянов печели местните избори в Сандански през есента на 2019 г. Преди това е депутат. Влиза в кметската битка с ясна визия за развитието на града. Това му помага да обедини с идеите си за бъдещето на общината не само голяма част от хората, но и много от политическите си опоненти, които го подкрепят на балотажа. На това и на постиженията му през последните 3 години се дължи приза “Кмет на годината” за средна община в националния конкурс, който се проведе на 4 октомври.

Г-н Стоянов, вашите съграждани гласуваха за вас, как оценявате наградата?

– Никой не е сам, когато съдбата на една община е в ръцете му. Призът по-скоро е оценка не само за моята работа, а и за онези положителни неща, които се опитваме да сътворяваме, да градим, да надграждаме през тази нелека година. Бих казал, че тази награда е за жителите на Сандански, а не толкова за кмета. Смятам за свое най-голямо постижение връщането на доверието на хората в местната власт. В това отношение съумявам, или поне се стремя, да бъда наистина максимално земен, естествен и в близост до нашите съграждани.

Чака ни тежка зима. Как ще се справите с проблемите?

– Ситуацията е изключително динамична и тежка с оглед на есенно-зимния период. Всички общини изпитваме затруднения в изплащането на енергоизточниците и това е голямото предизвикателство. Вече сме октомври, общините имат ангажимент, организационен и финансов, за обезпечаване на разходите, свързани с първостепенни и второстепенни разпроредители, и това неминуемо ще доведе до промяна на общинските приоритети по отношение на бюджетите, капиталовите разходи. Това означава, че ще се наложи някои от ремонтите да бъдат игнорирани или забавени, за да обезпечим свеж ресурс, с който да поемем допълнителните извънредни разходи през есента и зимата. Това е нашата тегоба.

Разчитате ли на помощ от държавата?

– В тези тежки времена не може да разчитаме само на себе си, но и на държавните институции. Надявам се помощ да има и в бъдеще, тъй като общините просто няма да могат да издържат. Приехми едни бюджети в началото на годината, а приоритетите вече са съвсем други, следва актуализация. Ситуацията е много сложна, тежка, а до няколко месеца ще стане и критична. Но в крайна сметка, ние, кметовете, затова сме избрани, за да можем да обезпечим непредвидените разходи.

От кои пера ще съкращавате средства?

– От всички мероприятия, свързани с култура, спорт. Ще има съкращения на персонал, на пари от ремонти за инфраструктура в града и селата. Иначе няма да може да издържим. Бюджетите ни трябва да се съобразят с предстоящите трудни месеци.

Безпрецедентна зима ни чака вероятно?

– Така е. Трябва да може да се преборим. Газовата криза не е само за общините, училищата, домакинствата, но и за бизнеса. Защото местният бизнес пълни общинската хазна и когато той се задъхва, това пряко и косвено рефлектира върху нашия бюджет. Сегашният мандат на кметовете е най-тежкият от десетилетия насам. Не го казвам като оправдание, а като факт. Трябва да се справим, но когато гледаме в една посока и го правим заедно с държавните институции и МРРБ, ще успеем, това е изключително важно. Трябва да имаме по-дългосрочен партньор и помощник в лицето на държавата. На общините е нужно редовно правителство с работещ парламент, за да може заедно да решаваме проблемите адекватно.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене