Чудо: Образ на Исус Христос се яви в картина на Преподобна Стойна

Портрет на Преподобна Стойна е завършен, след като художникът Иво Дунчев няколко пъти го е започвал отначало. Творецът решава, че картината най-после е готова, полагайки последния щрих.
Но истината се оказва различна.

Платното заживява своя собствен живот, след като Дунчев вече е прибрал боите и четките.

На гърба на творбата, изобразяваща неканонизираната българска светица Стойна Преподобна, изплува образ, който удивително напомня образа на Иисус Христос.

Снимки на картината на Дунчев от двете й страни са публикувани в социалните мрежи и следват многобройни коментари. Хора от цяла България с вълнение споделят, че на гърба на платното по тайнствен начин се явил именно образът на Спасителя.

Близък приятел на Иво Дунчев е известният писател и общественик Румен Леонидов и именно той е сред първите, които са поканени да видят портрета на Стойна.

„Бях чувал за подобни чудеса, сега едно от тях стоеше пред очите ми – каза Леонидов пред „България днес“. – Замълчах миг, два и само успях да се прекръстя три пъти, виждайки на гърба на картината образа на Спасителя Иисус Христос.
Образът от обратната страна на платното напомня Иисус Христос.

Не знам аз с какво съм заслужил такова блаженство на духа, което изпитах. Но знам заради какво прекрасният ми приятел Иво го е получил този знак. Няма нужда да си религиозен, за да те побият тръпки от видяното. И да си речеш, и да има Бог, и да няма, ти живей сякаш го има.“

Румен Леонидов е сред изследователите на живота и чудесата на Преподобна Стойна, които правят така, че днес храмът „Свети Георги“ в Златолист, където е живяла и е погребана светицата, да бъде преоткрит и посещаван от хиляди миряни.

„От години съм обсебен от стоицизма и нечовешката духовна сила на Преподобието – казва Леонидов. – Покрай това ми морално увлечение заразих и почти всички читави приятели. Между тях е и художникът Иво Дунчев, който, без да изпада в прехласване по боговите потайности, е сроднодушник.

Когато ми показа най-новите си картини, в които наред със Стойна блестяха и други български светии, останах много приятно изненадан. Но след поредицата ми от възклицания настъпи гробна тишина. Иво обърна единия от трите портрета на Преподобна и си глътнах граматиката.“

Творецът признава, че изобщо не е очаквал произведението му да има такъв ефект. „Когато видях образа от обратната страна на портрета на Преподобна Стойна, много се озадачих – признава Дунчев. – Започнах да работя по тази картина с притеснение в себе си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене