Фотоизложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“ представя християнски храмове от Югозападна България

Фотоизложба „Християнски храмове от Югозападна България“ бе открита в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тя е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, който се провежда в университета.

Изложбата представя 21 църкви от Благоевградска област, част от теренните проучвания на д-р Жана Пенчева, проф. д.н. Васил Марков и докторанат Петя Костадинова, представени в едноименния монографичен труд.

По време на отриването д-р Жана Пенчева отбеляза, че изследването, което е плод на тригодишен труд, обхваща 98 църкви, малко познати, но с богато културно-историческо наследство. В колективната монография са анализирани архитектурата, монументалната живопис и иконописта на възрожденските православни храмове от Югозападна България.

Научният труд е резултат от теренните проучвания на екипа от Университетския научноизследователски център за древни европейски и източно средиземноморски култури по Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР) на Министерството на образованието и науката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене