ВИДЕО СКАНДАЛ! Опитват ли да присвоят пратки поръчани от Али Еспрес курирерите на M & BM Express – Гоце Делчев?!

AliExpress е онлайн услуга за търговия на дребно, базирана в Китай и собственост на Alibaba Group.
Стартирала през 2010 г., тя се състои от малки предприятия в Китай и други места, като Сингапур, които предлагат продукти на международни онлайн купувачи. От доста време насам, AliExpress е предпочитана пратформа за доставка на различни видове стоки от цял свят заради добрата комбинация качество – цена. Единственият недостатък на тази услуга, специално за държава като България е времето за доставка и много сигнали, че поръчваш а пратка не идва.
Дали не идва обаче? Този въпрос пламна днес, след като от наш читател получихме сигнал подплатен с видео запис и факсимилета от документация, която доказва, че човекът е обект на видима измама.
За какво става въпрос? Нашият читател от клипа си поръчва стока от  AliExpress, която не идва във фиксирания срок. Човекът пише сигнал до компанията и иска компенсации, както гласи едно от правилата на AliExpress – при  недоставяне на конкретна пратка в посочен срок, компанията дължи компенсации. 

След извършена проверка от страна на AliExpress те изпращат факсимилета от товаритиленци до нашия читател, с които му „доказват“, че пратката от него е получена. А това не отговваря на истината.

Казусът става заплетен. Прави се разследване, което удостоверява, че пратката на нашия клиент се намира в офис на куриреската компания M & BM Express в град Гоце Делчев. Следва логичния въпрос – защо от компанията не са се обадили на клиентът да  го уведомят че има пратка? Отговорът е „хън, мън…“ Несериозен! Зебележете всичко идва със съдействие на централат ана M & BM Express в София. Местният клон гузно мълчат. Всичко останало е във видеото, от което следва въпросът – опитват ли местните структури на куриера да присвоят пратки на свои клиенти?
Както е известно за да получиш стока от AliExpress тя се заплаща предварително. То ест AliExpress си взема парите и изплаща стоката. Когато куриерът в България не достави стотаката или клиентът не си я потърси навреме законът или правилата задължават българският доставчик да бракува стоката да я прати на унищожение или да я продаде на безценица. Похватът на местните куриури е прост . Мотаят пратките, не звънят и не търсят клиентите и като мине времето – си вземат това което им е харесало. Далавера! Чиста далавера!
Така ли е в случая с нашия читател, тепърва прадстои да разбререм!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене