Топ матракът – плюсове и минуси

В зависимост от вашите нужди, правилният избор на топ матрак може да вдъхне нов живот на матрака, канапето или дивана и да коригира не само неравности по вече не толкова удобния матрак, но и да подобри комфорта. Освен това ако сте закупили вече нов матрак но той ви се струва прекалено твърд или пък прекалено мек и се събуждате с болки в гърба, то топ матрака може да коригира степента на усещане.  Топ матраците могат да бъдат произведени от различни материали включително различни видове пух или пера. Различните материали които се влагат в топ матраците предлагат и различен комфорт по време на сън. Също така някои от моделите се предлагат със странични ластици за закрепване към матрака, което ви гарантира, че топ матрака няма да се размества по време на сън, а за да бъде употребата му продължителна е възможно да поставите и протектор за матрак, който ще го предпази от зацапвания.

Ето например топ матрак изработен изцяло от мемори пяна. Този вид пяна осигурява изключително усещане и мекота по-време на сън, предразполага към по-лесно заспиване и другото свойство на мемори пяната е да следва и заема извивките на тялото, а когато станете от леглото мемори пяната ще възвърне първоначалния си вид. Но и този материал има своите минуси. Един от тях е, че мемори пяната е материал подходящ за използване през зимата, защото отдава топлина. Друг недостатък при този материал е, че тежи много повече от останалите материали, което би довело до по-трудно пренасяне. Друг минус – Мемори пяната не се препоръчва да бъде използвана от деца поради мекотата която осигурява.

Топ матраците от полиуретанова пяна са по-евтин вариант, също така придават по-висока степен на твърдост. Топ матраците изработени от полиуретан са от по-нисък клас и по-лесно се подават на деформации, при тях гаранцията обикновено е от 2, 3 години, което може да бъде ориентир за качеството им.  Но и те също имат плюсове и един от тях е, че осигуряват ортопедичност и са подходящи за използване при хора с проблеми в гърба.

Латексовите топ матраци са продукти от висок клас и напълно безвредни за човешкия организъм. Цената при латексовите топ матраци е по-висока, защото този тип материал е известен с издръжливост и комфорт. Латексът е неподатлив на деформации освен това е екологично чист и изключително еластичен.  Обикновено латексът е изграден със специфични вертикални отвори, които осигуряват по-добра вентилация в ядрото му и по този начин не се образуват вредни микроорганизми, които могат да доведат до появата на нежелани алергични реакции и раздразнения по кожата.

Тези модел се препоръчват и за използване от деца, поради качествата на латекса.

Твърдите топ матраци най-често са изградени от твърда SD – пяна, която е с висока плътност. Ако матракът ви е прекалено мек, то този тип пяна е подходяща. Твърдата пяна е ортопедична и подходяща за хора с проблеми в областта на кръста. Тя поддържа тялото там къде има най-голяма нужда и облекчава болката. Но не забравяйте, че първо е добре да се консултирате, защото в някои от случаите може болката ви да се увеличи и дори да стане по-лошо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене