„Пирин-Текс“ инвестира над 1 млн. лв. във фотоволтаична централа

През 2020 г. „Пирин-Текс“ предприема ключова стъпка в развитието на устойчивото производство – решава да инвестира над 1 млн. лева в изграждането на фотоволтаична мрежова електроцентрала. Произведената от нея енергия е за собствени нужди и продажба на излишък. Това съобщиха от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), в която членува текстилната фабрика.

Как работи централата
Съоръжението е с капацитет 1014.14 Kwp (пикова мощност – бел. ред.) и е разположено върху покривите на производствените сгради. Първата фаза на проекта приключи през 2020 г., когато в експлоатация са пуснати два от блоковете с капацитет 645.24 kWp.

В процес на изграждане е третият блок, който по прогнози трябва да заработи до края на 2022 г. Очакванията са генерираната от централата електроенергия да покрива около 40%, с потенциал до 45%, от собственото електропотребление на фирмата. Прилаганият иновативен модел за “виртуален акумулатор” позволява генерираният в определени часови диапазони излишък да се използва от търговец на електрическа енергия, а в последствие отново да бъде възстановен към вътрешната мрежа на обекта. Това решение предоставя възможност за ползване на 100% от произведената електроенергия.

Дългосрочна стратегия

Проектът за изграждане на фотоволтаичната електроцентрала е част от дългосрочната инвестиционна програма на компанията и е в изпълнение на политиката към устойчиво развитие и зелена икономика.

От 1993 г. “Пирин-Текс” развива успешен бизнес в България, произвеждайки облекла за едни от най-известните световни модни марки. Фирмата е дъщерно дружество на германската Rollmann and Partner Fashion Management GmbH. С персонал от над 1000 работници и служители “Пирин-Текс” е един от най-големите производители на облекло в бранша.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене