11 украинчета ще учат в училища в Смолянско през новата учебна година

Единайсет украински деца ще учат в училища в Смолянско през новата учебна година, според информация от Регионалното управление на образованието в Смолян. В РУО са постъпили молби от родители за записване на 11 ученици и 9 деца от Украйна в детски градини в областта, информира Никола Запрянов, началник на РУО.

Десет от украинските ученици ще посещават училища в Смолян, а едно – в с. Павелско. В чепеларското село са настанени украинка с трите ѝ деца, избягали от войната, уточняват от кметството. След няколкомесечен престой в Павелско семейството се сприятели с местните жители, а децата по-лесно преодоляха езиковата бариера, посочи кметът Атанас Станков.

Около 200 украинци пребивават в почивни бази и частни квартири в област Смолян, по данни на БЧК – Смолян. От Червения кръст осигуряват допълнителна грижа за бежанците, които се справят сами, наемайки квартири. Някои от останалите в областта украински бежанци вече започнаха работа, посочи Мария Делева, директор на БЧК – Смолян. Работодател е заявил готовност да наеме петима украинци за работа в хотел. От офиса на БЧК в Смолян призовават жителите на града да се включат с дарения на храни, перилни препарати и хигиенни материали в помощ на украинските семейства. Даренията се приемат всеки работен ден в БЧК – Смолян. Червенокръстката организация се подготвя да осигури помощ и подпомагане на пребиваващите в областта украински бежанци за зимния период

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене