В Хаджидимово глобяват до 200 лв. за псувня на улицата, забраняват сушилки за тютюн на тротоарите

Нова наредба за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда, защита на имуществото и безопасността на движението на територията на община Хаджидимово предвижда сериозно разширение на списъка със забраните и крути санкции за нарушителите.

Утре е последният ден, в който хаджидимовци имат право да дадат становища по текстовете в рамките на едномесечното обществено обсъждане, след което още на следващата общинска сесия предстои приемането на текста и ваденето на кочаните с актовете.

Освен стандартните забрани за повреждане, чупене и замърсяване на общинска собственост, жителите на общината няма да имат право да псуват и да се карат на обществени места и да се държат грубо и неуважително помежду си. Забраняват се още къпането, прането и миенето във водоемите и други открити водни площи, откритото носене и употреба на взривни вещества, огнестрелно и хладно оръжие, прашки и др. /за скритото им носене забрана няма/, драскането на графити по стените, просенето и др. Забранява се още поставянето на сушилки за тютюн на тротоарите, където затрудняват движението на хора и животни, както и паркирането там на коли – по същата причина. Собствениците на спрени от движение и изоставени моторни превозни средства пък са задължени до 1 месец да ги транспортират до съответните автоморги, в противен случай същото ще направи общината, а собственикът ще си плати и глобата, и преместването.

В автобусите, които обслужват общината, гражданите нямат право да пият, пушат и превозват животни.

Финансови санкции са предвидени и за заковаване на рекламни табели върху дървета, чупенето на клони за бране на липов цвят, както и за влизане с домашни животни и птици в района нагробищните паркове. Забранява се още клането на домашни животни на обществени места.
На нарушителите на наредбата се налага глоба до 200 лв. за първо и до 500 лв. за второ нарушение, ако второто е извършено до 1 г. след първото. Няма яснота третото нарушение като първо ли ще се санкционира. Глоба от 20 лв. е предвидена за „маловажните нарушения“, без обаче да е уточнено кое в Хаджидимово се смята за важно и кое за маловажно.

За установените нарушения на нарушителите се съставят актове или фишове от селските кметове, полицията и длъжностни лица, но само ако са надлежно оторизирани като актосъставители от кмета на общината Людмил Терзиев.

Добрата новина за нарушителите на наредбата е, че ако си платят глобата до 7 дни, ще ползват отстъпка от 20%.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене