Предстои въвеждане на екотакси за текстил и обувки

В края на март 2022 Европейската комисия приема Стратегия за устойчиво производство и управление на текстилни изделия спрямо принципите на кръговата икономика. Според тази стратегия, до края на 2030 година, всички текстилни продукти на европейския пазар трябва да бъдат по-издръжливи, по-лесни за поправка и напълно подлежащи на рециклиране.

В допълнение, трансформацията на текстилната индустрия включва максимално използване на рециклирани тъкани за направа на нови продукти, намалена употреба на опасни вещества и фокус върху социално и етично отговорното производство.

И ако до днес еко такси се плащаха най-вече от производителите на масла, електроника, автомобили и опаковки за еднократна употреба, то съвсем скоро и текстилният бизнес ще бъде задължен да заплаща процеса на управление на генерираните отпадъци.

За или против еко таксите за текстил – има ли две гледни точки?
Самото споменаване на думата “такса” автоматично предизвиква неодобрение от страна на бизнеса. Тук обаче е редно да разгледаме продуктовите такси не самостоятелно, а като част от една много по-дълбока промяна на пейзажа в индустрията.

Приетите европейски стратегии и директиви нямат за цел да натоварят производителите с допълнителни разходи, а да подменят изцяло пазарната логика в модната и текстилната промишленост. Целта е текстилът да се използва повторно вместо да се изхвърля на сметищата или да се гори.

В този сценарий, потребителите се възползват по-дълго от висококачествен текстил на достъпна цена, бързата мода не е на мода, а икономически изгодните услуги за повторна употреба и ремонт са широко достъпни.

Две гледни точки има – но едната принадлежи на миналото, а другата на бъдещето.

За какво точно ще се заплащат текстилните еко такси?
В обсега на текстилната индустрия формални влизат производители и вносители на дрехи, обувки, килими, пердета, тапицерии за мека мебел, мокети, чанти, плюшени играчки и др.

Самата еко такса, от своя страна, не представлява мистична сума пари, която отива на никому неизвестно място без определена цел. Напротив – пътят на парите е много ясно начертан и регламентиран, като минава през следните точки:

Еко таксата се плаща от бизнеса (производители или вносители) на регламентирани Организации по оползотворяване;

Организациите по оползотворяване пренасочват средствата към лицензирани фирми за събиране и управление на отпадъци;

Тези фирми сортират и обработват рециклируемия текстил и от своя страна го предават за рециклиране;

В зависимост от вида и състоянието си, използваните дрехи и обувки се пускат за повторна продажба или се използват повторно в текстилната промишленост, строителството и автомобилостроенето.
Резултатът е разумно, ефективно и рационално използване на природните ресурси – в унисон както с най-актуалните европейски директиви, така и със здравия разум и отговорното бизнес развитие.

Кога предстои въвеждане на еко таксите за текстил и обувки в България?
В българския Закон за управление на отпадъците е прието, че еко таксите за текстил и обувки трябва да влязат в сила в унисон с общоевропейските политики в текстилната индустрия. За момента все още се работи по Наредбата, с която този закон ще влезе в действие.

Забавянето на наредбата, обаче, в никакъв случай не отменя решенията в Стратегията на ЕС за устойчиви и кръгови текстилни изделия. Или иначе казано – колкото повече се отлага присъединяването ни към общите европейски усилия, толкова повече се отлага равният старт на родните производители спрямо техните международни конкуренти.

Дали ще се работи проактивно за запазване на конкурентоспособността или местният бизнес отново ще догонва събитията на собствена скорост – предстои да разберем от ангажираността на сегашното и бъдещото управление по темата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене