Вечерни новини! В Борово никой не иска да е директор на училището!

Изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурси за директори на общо 21 училища в Пиринско, който обяви в началото на юли Регионалното управление по образование в Благоевград. Конкурсите бяха за училища, чиито досегашни ръководители са били временно изпълняващи длъжността и/или отговарят на условията за пенсиониране. Въпреки достатъчно дългият срок в някой от училищата с овакантени директорски места, кандидати няма.

Такива са ОУ „Св. Климент Охридски“ в гоцеделчевското село Борово, ОУ“ Неофит Рилски“ в разложкото село Горно Драглище, СУ „П. Хилендарски“ в Кресна, ОУ“ Братя Миладинови“ с. Склаве, ОУ „Братя Миладинови“ -с. Годешево и ОбУ “ Св. Паисий Хилендарски -с. Д. Осеново. Силно редуциран е броя на желаещите да станат директори на училища и по други места в областта. Най-много кандидати -трима   са за ПЛТГ “ Никола Вапцаров “ в Банско. За поста там ще се борят: Мариета Везьова, Иван Кадев и Ел. Хаджипопова.

Тримата са и за ПГ „Пейо Яворов “ в Петрич. Там ще мерят сили и знания: Христо Йорданов, Кристина Касабова и Таня Георгиева. Двама са кандидатите в гимназия „Асен Златаров “ в Петрич- София Рускова и Димитрина Андонова, по двама ще се състезават и за директорските места в училището в селата Плетена, Брезница и Копривлен.

В останалите училища има само по един кандидат. В НХГ Благоевград документи за участие в конкурса е подала Светлана Солачка, зам. директор на гимназията и бивш експерт в РУО. Има кандидати като Галина Адамова и Христо Йорданов, които кандидастват в няколко училища. Адамова е единствен кандадат за училище “ Алеко Константинов “ в Банско и в конкурнция с Росица Тумбева за СУ “ Братя Каназиреви “ в Разлог.

Прави впечатление, че броят на желаещите да заемат директорски постове е силно намалял в сравнение с други години. Според запознати, причината е в новата наредба на Министерството на образованието, летния период, избран за провеждане на конкурси, и цялостната ситуация в страната. Безспорно, най-важният факт, отразил се върху броя на кандидатите за директори, е финансовия стимул. Заплатите на директори и учители почти се изравниха, а отговорностите пред директорите са много повече, както и техните задължения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене