ПОЗОР! Доктор от Брезница принуди мед. сестра да напусне защото носила забрадка!

Официално становище на Мюсюлманско настоятелство село Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград ексклузивно пред Топ Преса: 

До: Всички компетентни институции

До: Всички национални медии

Декларация от Мюсюлманско настоятелство село Брезница, община Гоце Делчев, област Благоевград.

Уважаема общественост,

с настоящата декларация искаме да Ви информираме и изразим категоричното си несъгласие, наше и на цялата общественост в село Брезница, със случващото се в лекарската практика в селото ни, ръководена от доста години доктор Михаил Чалъков.

Тук няма да изброяваме и да коментираме множеството случаи и сигнали, относно поведението на д-р Чалъков, които са известни на голяма част от жителите на населеното място. Не можем обаче да останем безразлични към последния случай, който буквално разтърси цялата брезнишка общественост.

Въпросният д-р Чалъков е общопрактикуващ лекар в селото от много години. Поради големия брой жители на селото заедно с него здравни грижи полагат още фелдшер и две медицински сестри. Като фелдшера Шабан Хаджи и една от медицинските сестри Фатме Чапкън са жители на селото ни, а това е предпоставка те да поемат голяма част от здравните грижи, особено в извънработно време и спешните случаи през нощта и почивните дни.

Въпросната медицинска сестра Чапкън работи от доста години  в местната здравна служба. Проблемът, който ни обезпокои, е от последните няколко седмици, по-конкретно откакто тя е решила да сложи забрадка на главата си. Това нейно решение е срещнало категоричното неодобрение не само на д-р Чалъков но и на другата медицинска сестра, като неодобрението се изразява в тотално прекъсване на всякаква комуникация с нея, дори и по теми, които касаят съвместната им работа, а така също и  изразяване на вербална негативна позиция, относно нейното решение да се забули.  След около две седмици на подобно държание медицинска сестра Фатме Чапкън е принудена да напусне работа с единствен мотив- защото е със забрадка на главата си.

Понеже няма  други забележки на въпросния лекар по отношение на нейната работа, това му действие е директна дискриминация на религиозна основа. Ето защо, осъждаме категорично въпросното действие на лицето, което по принцип трябва да се грижи за здравето на хората, които са го предпочели за личен лекар, без оглед на тяхната религиозна или етническа принадлежност. Всеизвестен факт е че в село Брезница от десетилетия съжителстват различни етноси и религии. Църквата и джамията украсяващи центъра на селото ни са неоспоримо доказателство за това съжителство и именно затова декларираме, че няма да позволим някой отвън бил той лекар или медицинска сестра да привнася напрежение между населението по тази линия. След този скандален случай постъпиха много сигнали за подигравателно отношение от страна на лекаря към пациентки със забрадки. Длъжни сме да уточним че в голямата си част пациентите в практиката на д-р Чалъков са мюсюлмани и една част от жените мюсюлманки, които са негови пациентки носят забрадки. Откритата неприязън на лекаря към този начин на обличане е неразбираема за нас, особено когато е от страна на човек положил Хипократова клетва. Законите на страната и международните правни норми, които България е ратифицирала, добрите европейски практики недвусмислено защитават човешките, граждански, културни и религиозни права на всеки, който желае да живее по принципите на своите възгледи, ако това не нарушава правата на другите и добрите нрави, което в случая не се случва. Свободата, равноправието и взаимното уважение са дълбоко залегнали в ценностната система на нашето общество, поради което трябва да реагираме на всяко своеволие и опит да бъде нарушено общественото спокойствие и толерантност.

   Именно затова се обръщаме към всички отговорни по случая институции да проверят фактите по казуса и да вземат нужното отношение по Закон за разрешаване на създалата се нелицеприятна провокация, за да се успокои огромното обществено напрежение и да се защити правото на труд на медицинска сестра Фатме Чапкън гарантирано по Конституция

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене