Църквата „Св. Висарион Смоленски“ отбеляза храмов празник

Пловдивският митрополит Николай оглави светата литургия за храмовия празник на църквата „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. В празничното богослужение участваха митрополити от други епархии, свещеници от Смолянската духовна околия и църковният хор на храм „Св. Александър Невски“.

На 29 юли Българската православна църква почита паметта на последния епископ на Смолянска епархия – Св. Висарион Смоленски, загинал в мъчения, отказвайки да се отрече от вярата си, убит при първото насилствено помохамеданчване на Родопите през 17-и век.

„В нашия общ дом майка България, векове наред от сърцето на Родопа планина струи благодатната светлина на сияещия в святост образ на Св. Висарион Смоленски“, посочи митрополит Николай в проповедта си. Той допълни, че нашият народ е благословен, че „Бог не ни е изоставил да погинем в мрака на невежеството, на безбожието и робството“. Днес нашият народ е призован да удържи победа над още по-страшно робство – на бездуховността, материализма, озлоблението, липсата на солидарност и любов, робство на отдалечаване от Бога, каза Дядо Николай. Той припомни в словото си пред празнуващите миряни, че живеем в тежки времена на изпитания. „Когато се умножат бедствията, значи злото се е преумножило. Всякакви бедствия сполетяха човечеството – страх, смърт, зарази, болест, природни катаклизми и накрая война“, каза митрополитът. Според него е много страшна войната, при която се избиват православни християни. „Война, която със сигурност е богопротивен грях“, допълни той.

Пловдивският митрополит благослови ктиторите на храма – семейство Здравка и Тодор Баткови. Свещеникът цитира думите на Св. Йоан Златоуст: „Богат е не този, който има, а този, който дава“. Обръщайки се към Тодор Батков, митрополит Николай оцени като най-голямото му постижение съграждането на този храм: „Вие сте богат човек и богатството е във Вашето сърце, което е изпълнено с вяра“.

Тодор Батков заяви пред журналисти, че предстои изографисването на храма. Семейство Баткови са дарили сума за изографисването на църквата, изградена с техни дарения. Подготвя се иконографската схема, която ще се представи в следващите месеци на митрополит Николай, за да я благослови. След това ще бъде изработен идеен проект и по прогнози на ктитора, до Нова година да започне изографисването на двата основни елемента, които по канон трябва да са първи – олтарът и куполът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене