Искат да подредят за туристи древния град до Рупите, но не може заради завишени еконорми за змии и костенурки (видео)

Пред провал е европроект за 8,1 млн. лева за Хераклея Синтика до храма на Ванга

Ще могат ли все повече туристи да разглеждат уникалния античен град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич, който е близо до храма на Ванга?

Или пък костенурки, смокове и жаби ще спънат реализиране на идеята на община Петрич за развитие на културно-исторически туризъм с превръщането в привлекателна дестинация на

античния град, близките минерални извори и манастирски комплекс

на пророчицата в подножието на изгасналия вулкан Кожух?

 

 

Мястото попада в две защитени зони по “Натура 2000”: зона “Рупите” за опазване на дивите птици и зона “Рупите – Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Те са обитавани от голям гребенест тритон, жълтокоремна бумка, обикновена блатна костенурка, южна блатна, шипобедрена и шипоопашата костенурка, леопардов смок и ивичест смок.

Заради тези животни е възможно да се провалят намеренията за превръщането на района в туристическа атракция.

И сега разкритият древен град на траки, елини, римляни и др., просъществувал от IV век пр. Хр. до VI век, е обявен за паметник на културата с национално значение. Той е наричан още град на македонските царе и е

най-посещаваната историческа забележителност

в последните години в Югозападна България. При археологически проучвания, продължаващи 15 г., са открити интересни артефакти, много информация и история за селището, населявано най-напред от тракийското племе синти, дало името на града, а по-късно, когато македонският владетел Филип Втори превзел Синтика, прибавил и Херакъл.

Над 20 000 туристи от близо 150 държави всяка година посещават разкопките. Интересът се засилва заради новите и важни открития, които направи екипът на доц. д-р Людмил Вагалински.

Районът обаче определено има нужда от изграждане на подходяща туристическа инфраструктура. След много перипетии наскоро бе направено отклонението от главния път за Петрич до античното селище. До минералните извори, където стотици хора се къпят, както и до храма на Ванга, обаче

все още се стига по черен път през нивите

и обикновено всеки шофьор си избира откъде да мине, а колите се паркират безразборно.

“Тази година археологически разкопки няма да се правят, защото разкритото дотук спешно се нуждае от консервация”, каза доц. Вагалински. Разкритите структури остават незащитени и подложени на атмосферни влияния, може да се разрушат и да бъдат безвъзвратно загубени.

Община Петрич спечели проект по Оперативна програма “Региони в растеж” за 8,1 млн. лв. за реставрация, консервация, опазване и популяризиране на Хераклея Синтика.

Идеята е освен запазване на откритите разкопки и социализиране на обекта, превръщането му в групова археологическа недвижима културна ценност и привличане на повече туристи.

4,9 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ по европрограмата, останалите 3,25 млн. са нисколихвен дългосрочен кредит, който общината е взела от Фонда за устойчиви градове. Предвидени са две зони – едната от

47 дка за запазване на културно-историческото наследство,

втората – около 31 дка за социализация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене