Как началникът на отбраната спасяваше бедстващи в потоп

Генерале, в бедствие сме, трябва да мобилизираме арми­ята.

– Ще помогнем, но е необхо­димо разрешение на Генерал­ния щаб и първо трябва да се обадиш и да го поискаш, за да може армията да се мобилизи­ра.

Този спешен разговор се про­вежда през 2005 г. между ген. Андрей Боцев и депутата от БСП Дора Янкова, която тогава е кмет на Смолян.

Причината да потърси помо­щта на ген. Боцев са непрекъс­нати валежи и невиждани на­воднения.

“Тогава беше страшно – спом­ня си Дора Янкова. – Когато изпаднахме в бедствие, реших да се обадя на ген. Боцев, за­щото знаех, че той може да ми помогне. След като получихме разрешение, армията се намеси и помогна много за възстано­вяването. С него сме спасявали хората. Помогна ми и да стаби­лизраме града.”

Моментът е изключително те­жък както за ген. Боцев, така и за всички останали. Той актив­но помага в работата на армия­та и благодарение на стратегия­та му положението е овладяно.

Всички са сломени, когато разбират, че реката отнася един мъж, а друга жена е повлечена от кална маса. Те не могат да бъдат спасени.

Въпреки това случаят е по­казателен, че винаги когато се налага, може да се разчита на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, който почина на 27 февруари на 60-годишна въз­раст след тежко боледуване.

“Загубихме един невероятен човек – казва Дора Янкова. – Той беше мъжкар. Сериозен офицер на Българската армия. Винаги се е държал изключително от­говорно и сериозно. Познавам го от Смолян, защото беше ко­мандир на 101-ви алпийски батальон. В личен план беше достоен за уважение. Притежа­ваше голяма човечност. Има­ше благ характер. Беше об­ран, но същевре­менно широка душа. Беше ма­кедонец и затова обича­ше тези народни песни, както и родоп­ските.”

Генерал Боцев бил висо­ко ценен кадър в армията, защото преминал през всичките й нива в йерархията, докато стигне до най-високото.

“Той познаваше всички звена на военната система и затова имаше голяма увереност, ко­гато пое поста началник на от­браната през 2017 г. – споделя близък на ген. Боцев, пожелал анонимност. – Нямаше нещо в армията, което да му убягва. Беше запознат както с плюсо­вете, така и с минусите на зве­ната.“

Именно по тази причина след като става военен №1 ген. Бо­цев започва промени, за да за­пуши пробойните в отбраната.

Винаги бил прям и открит от­носно проблемите на армията и притежавал смелост и упори­тост, докато доведе нещата до положителен край.

Едно от най-големите му при­теснения обаче било т.нар. не­докомплект, или многото сво­бодни места в армията.

“Искаше да увеличи заплати­те, така че военните да бъдат спокойни и осигурени – споделя източникът ни. – Той знаеше, че парите са малко и затова няма наплив от млади кадри. Смята­ше, че по този начин щеше да привлече повече момчета към армията.”

За да го направи, ген. Боцев дори подкрепял активно вся­какви инициативи, като послед­ната била “Бъди войник”. Чрез нея трябвало да се представи армията на младите хора и да ги предизвика да влязат в нея.

Неведнъж обаче казвал, че най-големият проблем е, че не е запазена задължителната ка­зарма за мъжете.

“Голяма грешка допуснахме, когато през 2007 го­дина приехме Българ­ската армия да е само кадрова, а повечето от държавите в Алианса запазиха смесената си

 

система – категоричен е ген. Боцев. – Имен­но затова е налице и недокомплектът във въоръжените сили. За­белязах, че през 2018 г. няма значително намаление на съставите, а през 2019 г. оч­аквах да се наберат около 800 военнослужещи.”

Малко преди да почине, ген. Боцев отчете, че има множе­ство положителни резултати във въоръжените сили през изминалата го­дина.

В годишния си доклад генера­лът акцентира и върху киберза­плахите, по кои­то до последно работи, защото те причиняват все по-голе­ми щети. Друг важен еле­мент, на кой­то той обърна внимание, е енергийната сигурност, която е важна предпостав­ка за иконо­мическата стабилност и развитието на страната.

Вероятно затова Боцев бе чест събе­седник на по­литиците. По неофициална информация се знае, че уп­равляващите са се допитва­ли до него поч­ти по всички въпроси, свър­зани с нацио­налната сигур­ност.

Именно зато­ва и новината за смъртта му разстрои всич­ки.

За кончина­та му съобщи във фейсбук членът на Ко­мисията по от­брана Милен Михов: “Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Бо­цев. България загуби един честен офицер. Светла му па­мет!”.

Тъжната вест силно разтърси приятеля на ген. Боцев – Алек­сандър Шаламанов.

“Нека е светла паметта на ген. Андрей Боцев – каза той. – Истински военен, достоен българин, отиде си, но не се предаде… Няма да забравя по­сещението ни в Смолян, в тво­ето любимо поделение. Остави светла диря.”

Своите съболезнования под­несе и премиерът Бойко Бори­сов: “Бог да прости ген. Андрей Боцев! Добър човек, достоен български офицер, който до по­следно служеше на родината си. Съболезнования на близки­те му”.

За него скърби и президентът Румен Радев, който всъщност го назначи на поста началник на отбраната през 2017 г.

“Напусна ни един достоен български ге­нерал. Боцев премина през всички нива на военни­те йерархии и се утвърди като един из­ключително високо подгот­вен и офицер, и командир – добави вър­ховният глав­нокомандващ. – Той заслужи уважението на своите колеги. Беше обичан от своите под­чинени, той се грижеше за тях като баща. Беше почтен, честен и прям. Има безспо­рен принос за развитието на въоръжените ни сили. За мен беше чест да работя заедно с него. Воден до последно от изключително ви­сокото си чувство за отговор­ност и дълг.

До края остана на своя пост. Поклон и светла му памет,”

Тези думи са подкрепени и от десетките награ­ди, които генера­лът е получавал през годините за добре свършената работа.

Въпреки заслу­гите обаче през последната годи­на състоянието на Боцев рязко се влошава. Стига се дори до вариант да се обмисля не­говата смяна, за да може военен №1 да се лекува пълноценно. Ко­гато обаче става ясно, че той е об­речен, е взето решение той да остане до края.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене