Във връзка с изявление на кмета на община Кюстендил Петър Паунов, ЮЗДП настоява да внесе известни уточнения

Във връзка с изявление на кмета на община Кюстендил Петър Паунов, ЮЗДП настоява да внесе известни уточнения.
По време на пресконференция от 06.06.2022 година, излъчвана онлайн, кметът съобщава за оплаквания на кметовете и кметските наместници на населени места в общината относно поскъпване на дървата за огрев. Според сигналите крайната цена достига до 100 лева на кубичен метър, при обявена цена във временните складове 48,18 лв. Разликата идвала от цената за транспорт- 51, 82 лв.

В тази връзка, ЮЗДП иска да уточни, че няма отношение към транспорта. ТП „ДЛС Осогово“ добива и продава дървата на временен склад в гората, но транспортирането е за сметка на купувача. Взаимоотношенията са единствено между купувача и този, който транспортира дървата.

Относно сигналите, че Държавните горски структури не позволяват хората сами да добиват дърва, ЮЗДП уточнява, че това не само е възможно, но е възприета многогодишна практика във всички поделения на държавното предприятие. Всеки може самостоятелно да добие дърва, при условие, че е включен в списъка на кмета на населеното място. Услугата е известна като „Самостоятелен добив без право на продажба“, а цената е 25 лева на кубичен метър за „ДЛС Осогово“. За товарни автомобили с товароподемност под 2,5 тона, съгласно нормативната уредба, не се изисква наличие на GPS-устройство, така че хората могат да използват такива транспортни средства.

В заключение бихме искали да добавим, че според чл. 111, ал. 3 от Закона за горите физическите лица по списъците, представени от кметовете на населените места закупуват дървесината от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес, а когато това е невъзможно – от горските територии, държавна собственост.
ТП „ДЛС Осогово“ разпространи актуален ценоразпис на обли и цепени дървени материали от централен склад и временен горски склад за физически лица, който предоставяме на вниманието на заинтересованите лица.

ЦЕНОРАЗПИС:
Централен склад:
1. Иглолистни- дърва за огрев – 65,34лв.
2. Широколистни – дърва за огрев
– дъб – 89,76лв.
– бук и други твърди широколистни – 89,10лв.
– бреза и меки широколистни – 69,30лв.
Временен горски склад:

1. Иглолистни – 30,24лв.
2. Широколистни
– дъб – 48,84лв.
– бук и други твърди широколистни – 48,18лв.
– бреза и меки широколистни – 30,36лв.

Цените франко централен и временен горски склад са в лева за пространствен куб.метър дърва за огрев с дължина 1,, с включен ДДС, без товарене и транспорт.
ТП ДЛС „Осогово“ не предлага услугите цепене, товарене и транспорт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене