Детските лагери замениха селото

Заради обезлюдяването на селата все по-малко българчета прекарват летата си при баба и дядо, тичайки по улиците и двора на уютната къща. Затова и родителите ги записват на детски лагери, които най-често продължават между 5 и 10 дни.

Морските летни лагери стартират с началото на лятната ваканция, провеждат се всяка седмица, а разнообразието е изключително голямо. В програмата обикновено са включени приключения с лодки, каяци, обучение по уиндсърф, ветроходство, организиране на палатков лагер, интересни беседи, посещения на забележителности в морските курорти, игри и забави. Малчуганите могат да яздят през лятото

Малчуганите могат да яздят през лятото

Цените за няколкодневен престой на детето край морските вълни са между 500 и 700 лева, като задължително в цената са включени закуска, обяд и вечеря, като най-често изхранването е с блок маси, т.нар. шведска маса. Безкраен е списъкът на фирми, които организират детски лагери, така че при сериозно търсене онлайн могат да се намерят добри оферти.

Сериозен интерес от родителите има и към Международния детски център край река Камчия. В описанието се посочва, че се предлага богата развлекателна програма с аниматори, използване на футболно и волейболно поле и басейн, безплатни чадъри и хранене по 4 пъти на ден. Цената за 9 нощувки е 599 лева, а ако престоят е с две нощувки по-малко, сумата пада до 519 лева. Ако искате детето ви да получи едноседмични уроци по английски език, трябва да доплатите 350 лева.

Детски лагери се организират и в планината. Логично там приключенията са различни. Малчуганите могат да се включат в екстремни игри за смелост, бързина и точност – скално катерене, кула до небето, нощен преход (под светлината на звездите и тъмнината на нощта), състезателни игри за съобразителност, инициативност и ум: ориентиране (да намериш пътя към целта с карта и компас), плетеница, „лов на лисици“ (любителско радиозасичане, откриване на радиопредавател, наречен „лисица“, посредством радиоприемник) и забавни игри за артистизъм, самочувствие и сръчност: театър, караоке и работете ръчички. Сред най-популярните места за подобни активности са Пампорово, Чепеларе, Банско, Рибарица и други.

Месене на хляб е от по-любопитните дейности

Месене на хляб е от по-любопитните дейности

Сред стотиците предложения могат да бъдат открити пътувания и до Гърция. Детски лагер на Олимпийската Ривиера също е предпочитан вариант от майките и татковците.

Децата могат да се наслаждават на морето, да спортуват и да участват в творчески кръжоци, но освен това ще имат възможност да подобрят знанията си по английски език, защото основният език на комуникация в лагера е английски. При един от вариантите настаняването е в луксозни стаи и мезонети от 2-5 човека, със собствен санитарен възел, телевизор, хладилник, сешоар, оборудвана веранда или балкон във всяка стая. Цената за 9 нощувки е 645 лева, докато за седем е 545 лева.

Заради желанието на децата постоянно да стоят в басейна или в морето, организаторите посочват, че въвеждат ограничение, което най-често е 90 минути на ден.

Сериозна популярност набират и детските лагери с включени конна езда и творческа дейност.

Яздене, изработка на изделия от глина и хартия, практикуване на йога, направата на кукли и включването им в куклен театър, ориентиране и оцеляване сами сред природата, връзване на възли, рисуване върху стъкло, камък и хартия, спускане по алпийски тролей, готвене, месене на хляб, стрелба с лък, засаждане и грижа за цветя и зеленчуци са само част от забавните дейности в този тип лагери.

Стрелбата с лък е интересна за подрастващите

Стрелбата с лък е интересна за подрастващите

Сървайвърски начин на живот може да бъде воден и на плажа. Друга оферта гласи, че предлага за децата плуване с каяк, палене на огън, разпъване на палатка, пикник, конкурс за пясъчни фигури и битка на пейнтбол (изстрелване на шарени топчета).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене