Семейство бежанци от Одеса се заселва в благоевградското с. Българчево, купува 2-етажна вила

Фамилия от Одеса се заселва в благоевградското село Българчево. Три поколения жени с хлапета на 2,5 и 9 години закупуват масивна 2-етажна вила, строена по времето на соца от известния в близкото минало Вальо Германеца, който почина преди години. Имотът отдавна е обявен в агенциите за продажба, но вероятно заради високата цена досега не е спазарен. През последните години синът му Крум Павлов започнал да стяга къщата и ходел често в имота.

„Открих го съвсем случайно в интернет и къщата ни хареса. Стара е, но е хубава, удобна и масивна“, разказа Альона Лупачова. Младата жена пристигнала с майка си Наталия, баба си Тамара и двете си деца – 9-г. Илья и 2,5-г. му братче, преди около месец в България и първо живели в София.

„Избягахме от взривовете, от които стените и вратите в сградите се тресяха. Ракета удари къща в града и хората загинаха. Страхуваме се, не искаме да чакаме в ужас дали и нашият дом няма да бъде унищожен. Затова набързо събрахме най-нужното и тръгнахме“, разказа Альона. Семействното е в Благоевград от десетина дни.

„В Одеса работех в банка, а мама се грижеше за дома ни. Изоставихме всичко и пристигнахме тук, за да не чуват децата гърмежите. Баща ми и мъжът ми останаха там, защото мъжете не могат да напускат страната. Купуваме къщата, защото прекрасно разбираме, че вероятно престоят ни тук ще е за дълго, трябва някъде да живеем, а никъде на никого не сме нужни. Купуваме, защото не знаем кога ще можем да се върнем обратно, а със сигурност това няма да е скоро. А търсехме къща, защото цял живот сме били в къща в Одеса и не можем да живеем в апартамент, твърде тясно ни е. Срещнахме се с кметицата на селото Елена (б.р. Стойчева) и разбрахме, че тук живеят още две жени от Украйна, с едната се запознахме, другата още не сме виждали“, разказа младата жена.

На въпрос дали мъжете им скоро ще дойдат в с. Българчево, тя отговори, че силно се надява след известно време това да стане. „Те работят в Украйна и ще търсят възможност за работа тук. Искаме да живеем в България, да научим езика, децата да тръгнат на училище… Оставаме тук, защото в Одеса всичко е разруха и дори да спре войната, ще отнеме много време да се възстанови икономиката и животът да се нормализира. Не се знае какво ще стане там през зимата, може да настъпи глад, защото нищо не се сади, продуктите са много скъпи и привършват, и никой нищо не доставя. Затова заминахме, заради неизвестността и заради децата, да могат те да живеят нормално. Илья беше в 3 клас и искам да продължи да учи тук“, каза Альона.

На въпрос защо семейството й избира точно Благоевград за втори дом тя бе искрена: „Хареса ни, че е малък и тих град, спретнат, спокоен, и хората се спокойни. Никой не ни го е препоръчал, просто оглеждахме в интернет градове в България, в които можем да се заселим. В Бургас и цялата област е много скъпо и видяхме, че там няма да можем да живеем, затова решихме да търсим спокойно и тихо място. Тук природата е много красива, хората са спокойни, а ние искаме да живеем в спокойствие“.

„Украинското семейство все още не са жители на с. Българчево, сделката за продажба на къщата не е финализирана и когато това стане, ще ги регистрирам“, обясни кметицата на селото Елена Стойчева. Тя обаче се е погрижила да се достави контейнер за боклук за украинското семейство, което лека-полека започва да стяга и ремонтира новия си дом.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене