Официални резултати по брой гласове и преференции в община Благоевград

Официални резултати по брой гласове и преференции при 100 процента обработени секционни протоколи от изборите за Народно събрание в община Благоевград

Политикът -математик Костадин Паскалев се провали с проекта ЛЕВИЦАТА. Тотална излагация и за БСП в Благоевград, само 500 гласа я делят от най-новия политически играч „Величие”. ГЕРБ-СДС остава първа политическа сила в Благоевградска община с 29,96%, но при ниската избирателна активност миналата неделя зад тях стоят едва 7065 гласа.

Преференциите за местния кандидат за депутат Илиян Георгиев, който беше втори в листата и на него лежаха надеждите на твърдото ядро най-после да вкарат благоевградчанин в НС, обаче са едва 2173 гласа. Всичките му 3336 преференции от цялата област го нареждат едва на 5-о място след Росен Желязков с 1379 преференци, Стефан Апостолов от Симитли с 6838, Костадин Стойков от Петрич с 5860 преференции и Георги Георгиев от Сандански с 4545. Сега надеждата му е Росен Желязков да замине за Брюксел или да влезе в изпълнителната власт, а ГЕРБ и при преразпределението на гласовете да остане с 4-ма депутати, за да стъпи на жълтите павета. След като изборните резултати станаха готови, Илиян Георгиев изрази разочарованието си с „благодарност” към онези, които продали евтино гласа си.

Двойно по-малко гласове от тези на ГЕРБ е получила от благоевградчани ПП-ДБ – действителните бюлетини в общината за коалицията са 3421, или 14,50%. Приносът на местните кандидат-депутати към този резултат е твърде скромен – например смятаната за едно от най-разпознаваемите лица на Промяната – общинската съветничка в Благоевград Ваня Кромбоа, е с едва 124 преференции. Значително повече гласове от нея в Благоевград е получил банскалията и областен координатор на партията Марио Граченов – 314.

Без изненада трети, както беше и на предишните парламентарни избори в община Благоевград през април 2023 г., е ДПС с 3294 гласа, или 13,97%. Въпреки че тук определящ за влизането в НС е не броят на предпочитанията, а мястото в листата, благоевградчани са отбелязали с преференции всичките кандидат-депутати, а не само благоевградския съветник Ибраим Зайденов, който е получил доверието на 304-ма избиратели. Зайденов напуска общински съвет Благоевград, а на негово място влиза Исмет Узунов.

Движението е качило в Благоевград гласове, но прираст има и „Възраждане“, за което бюлетини са пуснали 2999 избиратели, или 12,70% от всички гласували в общината. Близо 2 пъти е качила гласовете си и ИТН, която в Благоевградска община е с резултат 1733 гласоподаватели, или 7,35%. Видимо благоевградските избиратели на партията на шоумена Слави Трифонов са гласували главно за идеята, не за конкретни личности, защото досегашният депутат Станислав Богдански е с 447 преференции, които са по-малко от личните предпочитания за водача Тошко Йорданов.

Тоталната излагация на този вот е за БСП, която в областния център на Пиринско е получила едва 1360 гласа, или 5,77%. От всички тях само 171 са дали предпочитанията си за новия общински лидер и съветник Веселин Христов, което е 10 пъти по-малко от гласовете, получени от съпартийката му Гергана Орманлиева в родния й гр. Гоце Делчев. Водачът на листата Корнелия Нинова е с лични предпочитания от 313 благоевградски социалисти, но в крайна сметка тя за 6-и път губи избори.

На практика в Благоевград само 500 гласа делят БСП от най-новия политически играч, чиято звезда изгря на тези избори – партия „Величие“, която без всякаква гласност, реклама и без в листата й да има и един благоевградчанин, е получила в община Благоевград 836 гласа, или 3,54

Любопитно е представянето на парламентарните избори на хората, били някога фактори в политиката или вкарани в последния момент в листите с надеждата популярността им да взриви електората и да донесе на съответната партия истинска лавина от гласове. В първата категория е бившият заместник областен управител на Благоевград Николай Куколев, който на тези избори участва в листата на ПП-ДБ и взе едва 68 гласа. Някогашният депутат от ИТН в Благоевград Георги Попов, който се разсърди на Слави и през 2022 г. основа партия „Български гласъ“, е с 9 лични преференции и 13 от гласувалите без предпочитания.

Тотален крах претърпя и бившият областен управител Валери Смиленов, който обиколи доста партии, преди на тези избори да стартира с листата на „Граждански блок“, основана от ексглавния прокурор Иван Гешев. В Благоевград Смиленов е с 10 преференции, а Гешев с 19 от общо 48 гласували за партията му. След като протри плочките на Благоевград от предизборни визити, бившият кмет на града Костадин Паскалев направи тук листа на „Левицата”, включвайки в нея един от най-атрактивните кандидат-депутати – 70-годишния виртуоз на ударни инструменти Ивайло Романов-Пелето. Явно Паскалев се е надявал заради него поне половината махала да избере неговата партия. Резултатът на Пелето обаче е само 7 гласа. Друго известно име – бившият шеф на тотото Борис Джарков, е получил 25 префернции. В крайна сметка „Левицата” е събрала в Благоевградска община 209 гласа, или 0,89%.

Болшинството от селата на тези избори са застанали твърдо зад ГЕРБ-СДС. Коалицията води в Бело поле, Бистрица, Бучино, Българчево, Дебочица, Делвино, Дренково, Дъбрава, Зелен дол, Лешко, Марулево, Падеш, Покровник, Рилци и Селище. ГЕРБ е събрала и най-много гласове и в Еленово – 15, макар че там 14 бюлетини са за ДПС. Движението диша във врата на победилата коалиция и в с. Изгрев, затова пък е първа политическа сила в Горно Хърсово и с. Церово. ПП-ДБ има преимущество над останалите партии само в с. Клисура и Мощанец.

Любопитното е, че 7-ият играч в 50-ото НС – новата партия „Величие“, в благоевградското с. Габрово е завоювала 4 гласа срещу 3 за ГЕРБ и 3 за ДПС. Единствената партия, която не е успяла да спечели нито едно село, е БСП. Дори и в наричаното доскоро „червено“ с. Логодаж има едва 9 гласа за БСП.

Официални резултати по брой гласове и преференции в община Благоевград
Официални резултати по брой гласове и преференции в община Благоевград

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене