Всяко трето дете живее в риск от бедност или социално изключване

Всяко трето дете живее в риск от бедност или социално изключване. Това заяви актрисата Лазара Златарева по време на дискусия по повод кампанията „Детството ни е важно“, която цели да повиши информираността около Европейската гаранция за детето.

Децата, които живеят обичани и защитени, се превръщат в пълноценни личности и гарантират пълноценен свят, в който ще живеем утре, допълни Златарева. Правата на децата имат решаващо значение, затова кампанията е тук – да подчертаем смисъла от запазването на всички деца, каза още актрисата. По думите ѝ друга цел на събитието е да припомни, че щастливото детство днес означава по-щастлива България утре.

Според нея бедността е не само материални лишения, а невъзможността за достъп до различни услуги и необходими неща, които част от нас приемат за всекидневие. Не ни трябват статистики, за да осъзнаем, че детството трябва да е важно, допълни тя.

Крайната цел на Европейската гаранция за детето е да се пребори с бедността и социалното изключване, за да се реализират ефективно правата на детето, коментира Златарева. За да се случи в България, следва да се изготви национален план за действие, отбеляза тя.

Европейската гаранция за детето е инициатива, която работи в подкрепа на най-уязвимите деца в Европейския съюз, като им осигурява достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене