Кметът Румен Пехливанов: Община Рудозем се бори дълго време за това ценно находище

След дълго чакане, Община Рудозем най – накрая получи официално заповед № РД – 322/15.04.2022 г. от Министъра на околната среда и водите, с която се утвърждава дебит на минерална вода, който може да бъде използван – 2,41 л/сек.

Сагата с минералната вода започна още през 2016 г. , когато за първи път бяха осигурени средства за проучвателен сондаж, който се оказа успешен. През 2018 г. беше направен повторен работен сондаж, а в началото на 2019 г. той официално стартира. В центъра на града, изцяло с дарения от хората, беше построена чешма с минерална вода, която може да се използва свободно от всички жители и гости на община Рудозем.

От тук насетне, след получаване на заповедта от Министъра за утвърждаване на запасите, следва актуване на сондажа като находище на минерална вода – публична общинска собственост. Следващата стъпка е разработването на правила от страна на Общински съвет – Рудозем и провеждане на съответните процедури за даване на концесионно право за ползване на част от дебита на желаещите стопански субекти. От тази страхотна възможност се очаква да се възползват болницата за рехабилитация в гр. Рудозем, хотели, както и да се изградят СПА центрове. Минералната вода на община Рудозем е с температура 18 градуса, спада към категория „студени минерални води“, и е с изключително полезни качества с оглед на химическия състав, които са подходящи както за външно приложение – при използване в басейни и за различни балнеологични процедури, така и за питейно балнеолечение. Тя е и с чудесни качества за бутилиране и консумация под формата на бутилирана минерална вода.

Разработването на това ценно находище е нещото, за което община Рудозем се бори дълго време. Паралелно с движението по тези документи върви и изграждането на вътрешна водопроводна мрежа за минерална вода, която е финансирана със заем от фонд ФЛАГ. Идеята е чрез тази мрежа минералната вода да достигне до всички точки на използване, а именно болница, спа центрове, хотели и др. Това подземно богатство има потенциал да постави основата на цял нов икономически отрасъл в развитието на община Рудозем и да я превърне в туристическа, балнео и спа дестинация!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене