За кожата на един сирак

Павел Головодов със сигурност не е най-големият талант, минавал някога през „Армията“. Може дори да не се доближава до най-големите. Сигурно не е и пример за дисциплина. Да приемем някак си, че ходи по дискотеки, обича водката и хубавите момичета.

Хора, за Бога, опомнете се. Дори всичко това да е вярно, а аз хич не съм убеден, Павел Головодов е просто едно момче на 18 години. На 15 губи майка си. На 17 ракът отнема и баща му. Двамата с малкото му братче остават кръгли сираци.

Днес Павел все още е дете. Неузрял. Без най-важната опора. Без най-важните хора, които да му обяснят кое е правилното, кое е важното. С много насъбрана болка. Объркан.

До лятото поне имаше ново семейство – ЦСКА. Там всички го обичаха. Съчувстваха и помагаха дори съперниците. През лятото той изгуби и второто семейство. Опита в приемно – ЦСКА-София, но явно не се получи.

Добре, случва се. Не искам да хвърлям вината върху едната страна. Но недейте да стоварвате всичко върху Павел Головодов. Няма да издържи, ясно е. Това ли искате? Да го превърнем наистина в закоравяло деграде преди да е започнал животът му?

Дами и господа от ЦСКА-София, какво значи, че гоните Павел, защото е вършил „срамни“ неща? Защо по социалните мрежи „случайно“ плъзнаха негови снимки от дискотеки? Искате ли да лепнете петното, което няма изчистване, пък после всеки да се оправя? Това ли е начинът?

И ако днес Павел е станал непоправим, защо преди това е държан 4 или 5 месеца без заплати? Това възпитателна мярка ли е? Някакъв опит за възраждане на ТВУ?

Да, моделът „Литекс“ действаше отлично с младите в Ловеч. Няма спор, системата там беше безгрешна. Но Ловеч има една дискотека. Пращаш един пъдар и редът е гарантиран.Особено ако нямаш кола и кураж да се напиеш в Плевен.

София не е Ловеч. Изкушенията са хиляди. Няма как Павел да бъде спрян, ако не иска да бъде спрян. А това става с човещина. С разговори, с усет, с чувство.

Може да е всякакъв, но няма как да ме убедите, че един 18-годишен сирак се е превърнал вече в непоправимо чудовище. Кой от нас не е залитал в грешната посока като тийнейджър, че и след това? Кой не е искал за се изфука с гадже? Да затвори дискотеката, разчитайки, че с един сън проблемите изчезват? Ако има светци, да си кажат, аз лично не познавам такива.

Не искам и да си помислям, че не ви се дават заплати. Сигурно футболистът наистина е аматьор и съществува вратичка да остане капо. Пазете си парите, ваши са. Но още има хора, за които човещината е по-важна от договорите. И са готови да помогнат на Головодови.

Оставете Павката поне да продължи живота си, без да бъде омацан от злобата, пренесла се в Борисовата градина от лятото. Все пак говорим за един сирак, който няма идея за реалността, загубил е явно посоката и е на път да мине в грешния отбор. Дотук животът е бил достатъчно жесток с Павел Головодов, няма нужда да го натоварваме с грехове. Всеки на 18 години заслужава нов шанс, дори когато е вършил „срамни“ по скалата на ЦСКА-София неща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене