МОН готви нови правила, по които ще се избират директорите на училища и детски градини

Просветното министерство ще въведе нови правила, по които ще се избират директорите на училища и детски градини. Това стана ясно на заседание на парламентарна комисия по образование, на която депутатите приеха на второ четене промените в училищния закон.

Депутати обясниха, че в момента съществуват правила за начина, по който се провеждат конкурсите за директори, и за състава на комисиите, които ги избират, но те не са регламентирани строго в даден нормативен акт. Сега те ще бъдат обединени в наредба.

Обърнахме се към пресцентъра на просветното ведомство за детайли, но получихме единствено потвърждение, че такива промени ще бъдат въведени. Не се ангажираха и с определени срокове, в които те ще станат факт.

Според вестник “Сега”, управляващите смятат да минимизират участието на общините при избора на директори, катосложат в комисиите повече неадминистративни представители. В момента в тях се включват представители на РУО, общините, обществените съвети в училищата, т.е. родители, както и на МОН, МК и МMС в зависимост от това под чия шапка е училището.

“Няма възможност в наредбата да се въведе мандатност за директорите, каквито желания имат някои от управляващата коалиция – например ИТН, тъй като за подобни промени са нужни редакции в закона за предучилищното и училищното образование”, посочва изданието.

По темата все още няма обществен консенсус, затова и предстои тя да бъде широко обсъдена.

“По време на преговорите за съставяне на правителство от ПП заявиха, че са съгласни, че трябва да има мандатност за директорите, но дали един директор ще има следващ мандат, трябва да зависи от оценката на работата му. Ако се справя, няма причина да бъде сменян, защото отговорностите са огромни”, заяви преди месеци акад. Денков, припомня “Сега”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене