Д-р Александър Симидчиев: Носенето на маски на закрито трябва да остане

„Носенето на маски на закрито трябва да остане“. Това е позицията на  д-р Александър Симидчиев: „Носенето на маски не е тежка мярка. Тя не уврежда икономиката, не уврежда личното здраве. Това е един механизъм, с който можем адекватно да контролираме пандемичния процес, без да засягаме икономиката, тоест като мярка носенето на маска е с много ползи и практически без никакви вреди, така че смятам, че те трябва да останат“.

„Извънредната епидемична обстановка е по-скоро организационно-юридическа мярка отколкото медицинска“, обясни д-р Симиджиев:

„В рамките на тази извънредна епидемична обстановка има и медицински мерки. Това, което се случи, е, че ние прекратяваме извънредната епидемична обстановка заради ниското ниво на разпространение на инфекцията на дневна база, но медицинските мерки остават под контрол на Министерство на здравеопазването и държавния санитарен инспектор, като те могат да бъдат регионализирани, тоест там, където имаме висока честота на заболеваемост, например в Добрич, тези мерки могат да останат в по-голяма степен, а там, където имаме ниско ниво, например в Гоце Делчев, могат да бъдат прекратени в значителна част от случаите. Това може да се случи със съвсем леки, козметични корекции на Закона за здравето“.

„Трябва да има промени в закона, за да може максимално устойчиво да се получи това, тъй като иначе то ще трябва да бъде правено с определен вид заповеди на министъра на здравеопазването, които могат да бъдат оспорвани, за да се случи максимално стабилно и устойчиво, тъй като контролът на пандемията е важно да бъде устойчив, да не бъде днес има, утре няма“, добави още д-р Симидчиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене