Пълни до горе: И все пак заведенията не искат връщането на 20% ДДС

Собственици на заведения се обявиха против връщането на 20% ДДС. Ставката бе намалена на 9% заради пандемията от ковид и последиците от нея.

По БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че са били провокирани сме от начина, по който се е изказал премиерът Николай Денков.

„Смятаме, че един министър-председател трябва да говори с цифри и да има анализи пред себе си, а не да казва – има голям или малък туристически поток. Ясно е и данните показват, че туристите тази година са повече спрямо 2022 г., но много по-малко от 2019 и началото на 2020 година“.

Алибегов заяви, че секторът е далеч от възстановяване, защото щетите от ковид са огромни.

„От 24 месеца общо 10 ние бяхме затворени. 2023 г. е първата година, в която работим без ограничения. Европейската комисия по туризъм, когато свърши ковид, излезе и каза, че туризмът в Европа ще се възстанови до нивата на 2019 г, ако няма повече сътресения. Три дни по-късно започна войната в Украйна“.

Алибегов посочи, че намаленото ДДС не е социална мярка, а е в подкрепа на бизнеса. Посочи, че в деня на въвеждането ѝ минималният осигурителен праг в ресторантьорския бранш е станал от 620 на 800 лв. и до момента е същият. Затова асоциацията на заведенията ще направи предложение към финансовото министерство прагът да се увеличи отново.

Заплатите в сектора са увеличени над 25% за последните две години, като причината е липсата на кадри, породена от ковид кризата, каза още Ричард Алибегов.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене