Село Петрово разгорещи страстите в Общински съвет – Сандански

В конфликтна се превърна точката за откриване на нов пенсионерски клуб в село Петрово. По предложение на кмета Стоянов съветниците трябваше да решават дали да предоставят помещение публична общинска собственост за пенсионерски клуб. Исканото помещение от 35 кв.м е част от сграда отдадена за безвъзмездно стопанисване на читалище „Слово 1922“ с.Петрово, с председател Лиляна Карабашева.

Против предложението се изказа най-напред поетесата Катя Кирянова, която е член на читалището „В 70-годишният си живот не съм изпадала в подобна ситуация. Участвала в много събития на това читалище. Помня, когато ни бяха предоставени в какво състояние бяха и сега в какво са. В Петрово има много други помещения защо не се направи там пенсионерски клуб, а искате сега да ни вземето част от нещо, което сме изградили с много любов“.

След нея думата бе дадена на Добринка Филчева, която заяви „Помещението стои заключено от години. Преди няколко дни имаше събитие за Сирни Заговезни, а хората нямаше къде да се преоблекат. Това е малко кътче, което жителите на Петрово искат да ползват. Помещението е отделен вход и е подходящо за ползване“.

Съветникът Методи Атанасов, който е и бивш кмет на Петрово се обърна към колегите си „Дойде време хората от Петрово да молят да ползват помещение общинска собственост. Помислете и нека всеки гласува по съвест“.

Съветник Живко Иванов припомни за подобна ситуация и в Джигурово, където са сформирани две читалища, заради конфликт между хора от селото. Не трябва да допускаме това да се случи и тук и трябва да се намери начин конфликтът да се потуши.

Съветник Ивелин Терзийски заяви „Не трябва Общински съвет – Сандански да бъде вкарван в ролята на арбитър в спор между две страни. Винаги може да се намери допирна точка и да се намери начин за разрешаване на ситуацията.“ Терзийски даде и конкретно предложение, в договора между община Сандански и НЧ „Слово 1922″ да се допълни клауза, в която читалището да предоставя помещения за ползване за нуждите на кметство Петрово. След което отправи питане към председателката Карабашева дали е готова да приеме нови членове в настоятелството“.

Карабашева заяви, че ще приеме нови заявки за членство, но ще бъдат одобрени ако отговарят на изискванията, след което в залата настана напрежение заради отговорът й. Стана ясно, че Карабашева не е приела 90 заявления за членство от кмета на Петрово Иван Атанасов. Той заяви, че читалището е постоянно заключено, а съветникът Терзийски го посъветва да намери начин да да се свърже с председателката, но всеки желаещ лично да подаде заявление, а не той да ги събира.

В края на дебата бяха отправени междуличностни нападки от страна на Лиляна Карабашева към Методи Атанасов, твърдейки че всичко е заради съдебен спор между двете страни.

Кметът Стоянов заяви по темата, че винаги общината са били в подкрепа и че това предложение е соломоновско решение и ако не се вземе решение, то се рискува да се последва примера на село Джигурово. Издадена е заповед за одит на читалището в Петрово.

Така след разгорещени дебати предложението не бе прието като със „ЗА“ гласуваха 9 съветника, 5 гласуваха „Против“, 4 гласуваха „Въздържали се“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене