В Разлог "ври и кипи" в очакване решението на ОИК за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Красимир Герчев

ОИК-Разлог заседава извънредно днес, решава съдбата на кмета Красимир Герчев

Общинска избирателна комисия в Разлог заседава днес за попълване на състава на членове от комисията и казуса за отстраняването на кмета Красимир Герчев, за който има решение на Върховен Административен съд за конфликт на интереси.

В 17:30 часа ОИК-Разлог ще попълни състава от трима нови членове, които ще заместят двама напуснали след тежки преговори със съпартийците си и един починал преди няколко месеца.

На изминалото заседение членовете са взели единодушно решение служебно да се изискат документите от КПКОНПИ, както и акт за смърт от служба ЕСГРАОН в Общината Разлог за смъртта на колежката им Цанева, като след представянето му да бъде подадено уведомление до ЦИК за настъпилото обстоятелство.

В Разлог „ври и кипи“ в очакване решението на ОИК за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Красимир Герчев.

Герчев бе признат от магистратите в конфликт на интереси. Делото бе образувано преди повече от година.

Първоначално разследването срещу разложкия кмет бе проведено от КПКОНПИ.

КПКОНПИ уличи Герчев в тежки нарушения – определил се сам, като ръководител на проект за саниране по ОП „Региони в растеж“. Казусът е свързан с обновяването на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство. Красимир Герчев едновременно е отчитал и приемал изпълнената по проекта работа, за която е получавал възнаграждение в размер на 7985 лева. Самият Герчев коментира пред медиите, че е дарявал парите от проекта за храм и болницата в Разлог. Процедурата може да бъде забавена от ОИК, ако не съберат 2/3 мнозинство, но е с предизвестен край. Преди година членовете на избирателната комисия в Кресна например месеци наред комплектоваха документи от различни институции и отказваха да детронират селския управник на с. Сливница заради влязла в сила присъда, но в крайна сметка ЦИК се намеси и селото избра нов кмет.

Казусът с кмета на Разлог и установения от КПКОНПИ конфликт на интереси не е прецедент в областта.

Миналата година комисията подгони 3-ма общински съветници от Благоевград заради гласуване в зала, което облагодетелствало техни роднини, едното от делата вече е във ВАС и не е изключено всеки момент магистратите да се произнесат и да се наложат промени в състава на съвета. Пак през 2021 г. антикорупционната комисия глоби със 100 000 лв. бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, но отстраняване от поста не последва, понеже междувременно той бе загубил местните избори.

Отстраняването на Красимир Герчев от поста ще направи мандат 2019-2023 най-критичен за кметовете от Благоевградска област, защото през 2020 г. с поста си се раздели и предишният кмет на Благоевград Румен Томов, който бе отстранен от съда заради ненавременно заличаване от Търговския регистър на фирмата си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене