Заради войната: Желязото и дървесината поскъпнаха с над 100%!

Войната между Украйна и Русия засегна не само двете държави, а доста, които се оказаха зависими от тях – дали заради гориво или нещо друго, но по-малките страдат най-много. България също не е подмината. След като бензинът, дизелът и газта продължават да покачват цените си, същото се случи и с повечето строителни материали, като желязото и дървесината, повишили своята стойност със 100 и повече процента.

За съжаление те са от основните в строителството, а тези фирми, които издигат сгради, вече започнаха да замразяват своята дейност, тъй като не разполагат с достатъчно финансов ресурс за изграждането им.

Най-големият ни внос на желязо идва именно от Украйна и Русия, както и голямата част от дървесината. Един от вариантите за доставка у нас са държави от Близкия Изток, но все още трудно се напасват логистично нещата.

„На всичкото отгоре и цената към България е вече различна, тъй като вече лесно могат да ни извиват ръцете в това направление, тъй като знаят, че сме на зор. Много мои колеги отиваха директно там на преговори, но повечето вече удариха на камък и се върнаха безславно.

 

Всички се молим войната да приключи час по-скоро, тъй като много хора по веригата страдат. Нямам идея как ще продължим да работим занапред, но на този етап това ми изглежда невъзможно, тъй като цените започнаха да скачат стремглаво и не виждам как ще се регулират скоро.

Крайният ни продукт много ще се оскъпи, а инфлацията няма да позволи на доста от желаещите да инвестират в недвижими имоти“, споделя пред Lupa.bg строителният предприемач Божидар Пушкаров.

Голяма част от инженерите, архитектите и проектантите съветват своите клиенти да входират своите документи в общините, но не и да започват строежите, тъй като не е ясно кога и дали изобщо ще успеят да ги завършат. А входират ли се един път, започва да тебе срокът им, при който трябва да се достигне до „кота било“ (б.а. – най-високата точка на сградата), за да не може тя да бъде пипана от държавата и да си стои така, докато собственикът намери инвестиции, за да я завърши. В повечето случаи това е 10 години, но хората се притесняват, тъй като спестяванията на голяма част се топят като пролетен сняг.

Наред с желязото и дървесината, България внася още суровини от Русия и Украйна, като тяхната цена също се е повишила след бойните действия между двете държави. Има вариант за внос и от Китай, но вече не излиза толкова рентабилно, тъй като азиатците повишиха многократно цените на контейнерите за доставка още по време на първата пандемия.

Голяма част от съставките са необходими и за железобетона, който е основна част за изграждането на сградите.

Апартаментите също повишиха цените си, а тези, които са дали капаро, сега прибягват до услугите на адвокати и това са им допълнителни разходи, за да успеят да се преборят със строителните предприемачи, които отказват да продължат строителството.

Голяма част от проектите, които са били планирани да бъдат завършени до 2 години и половина, примерно, сега вече са обвити в мъгла и неяснота, а хората предпочитат да инвестират парите си в нещо друго – най-вече в земя или готови апартаменти, независимо колко повишават цената си те.

Само за сравнение – цената на панти за вратички на мебели струваше около 2 лева парчето, но преди два месеца се беше повишила до 6 лева! Затова родните майстори на този вид изделия внасяха от Румъния на тази цена, а сега тя е още по-висока заради войната.

„Дървен матирал е много трудно да се намери. Говорим за качествен, който се използва за хубави мебели. Този, с който разполагаме в България, е ниско качество и повечето е влажен, т.е. за нищо не става! На този етап трябва да стопирам дейността на фирмата ми, защото просто няма как да се издържам.

Промишленият ток допълнително ни затруднява, поставя ни в положение „партер“, а давам хляб на няколко семейства. За съжаление ще трябва да изчакам по-добри дни преди да възобновя дейността, а дотогава да помисля как аз да се препитавам и да издържам семейството ми, тъй като само със спестявания няма да стане, парите хвърчат с бясна скорост и има опасност скоро да свършат. Колкото и майтапчийски да звучи, ще опитам да изкарвам пари като започна да карам такси, тъй като по-добре да имаш някакви приходи, отколкото никакви и да лежиш на стари лаври и спестявания. А имам и две деца“, призна собственикът на мебелна фирма Пенко Стоилов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене