Писателят Николай Даутов: Костадин войводата е от с.Търлис?

Кой е Костадин войводата от песента по-известна под името „Слушай как шумат шумите“.
Според неврокопският изследовател и писател Николай Даутов това е Костадин Дробенов-Динката от с. Търлис. Как е стигнал до тази теза се разкрива в статия, посветена на песента и воеводата, публикувана в списание „Македонски преглед“, който е орган на Македонския научен институт. Статията е простира на 20 страници и нейното написване е отнело няколко месеца. Статията е в съавторство с професор Тодор Балкански, който скоро след започване на съвместната им работа, напуска този свят.  За незапознатите, Николай Даутов пояснява, че песента „Костадин капитан“ е по-известна под заглавие „Слушай как шумят шумите“ и „Кога зашумят шумите“.

Кой е Костадин капитано?

-Трябва да направим важното уточнение още в началото, че никъде няма документално засега открито сведение на 100 процента, че това е въпросния човек, но за нас, авторите на статията, това е Костадин Иванов Дробенов, наш земляк от с. Търлис , което днес е в пределите на Гърция, само на около 5 км от границата.

Как стигнахте до него?

-Професор Балкански ми звънна една вечер. Той правеше изследване на известните личности в Пазарджишкото краище, тъй като той е родом от там, и беше интервюирал един писател от Брацигово. В края на разговора станало дума за рода на неговата съпруга. Тя се оказало че е от Дробеновия род от с. Търлис. И така в хода на разговора писателя казал: „Професоре, от нейния род е този Костадин, който е в песента „Костадин капитанот“.

Как умира капитано?

-Той е обесен. Всъщност става жертва на борбите във ВМРО.

Защо народът го въспява в песен?

-Народът възпява всякакви герои.

Тази песен днес е популярна не само в Неврокопския, в Пиринския край, а и в страната.

  • – И в Република Македония. Там има много бежанци от Беломорието, наши земляци, естествено е и те да пеят тази песен. Но в статията е дадена в един вариант, който е от Мелнишко, от село Спатово.

Колко време Ви отне да напишете статията?

-Може би няколко месеца, защото данните за този човек са много оскъдни, а се оказа в процесът на работа, че много от тях са неверни, но в нашата историография са се утвърдили едва ли не като истини. В статията се разкрива една от тези неистини – вменяването на убийството на околийския воевода Петър Милев. Той е неврокопски войвода, но от фракцията на Яне Сандански. Навсякъде ще прочетете, че той е убит от Динката. Оказа се, че това въобще не  е така. Този човек – Костадин Дробенов-Динката, няма нищо общо с убийството на Петър Милев. Още повече, че това убийство става в с.Ковачевица в момент, в който Динката е в пределите на свободна тогава България.

Вие реабилитирате този войвода в своята статия?

-Реабилитираме го относно това вменено му убийство. Всъщност в статията се казват и някои неща, които не са хубави за него.

В предсмъртното си писмо той казва, че умира невинен и е хванал гората, за да се спаси от Яне Сандански, който искал да го убие.

-Те имат някаква лична вражда. Динката е бил привърженик на Сандански. Но в един момент, засега не са открити по какви причини, той се разочарова и го напуска, най-общо казано. Явно по този начин си навлича неприязанта на Яне и той в последствие търси неговото физическо отстраняване и убийството право казано. И постига целта си.

По материал на ТВ „Запад“-Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене