Харизан Сарандев от Гоце Делчев в Архивите са живи: 104-години оргнизирано социалистическо движение в Неврокоп,

Отшумяват   зад нас годините,години на труд и обновление,вяра и настроение,на дребни ,но светли човешки радости,но  и провали и отчаяние  И  сред тях -човешки съдби:  собствените ни,вашите,нашите .Сякаш и сега  чуваме  гласовете им , виждаме лицата им.        Иска ни се още дълги години да са сред нас .Това е възможно като си спомним  за  тях.За дейците на Неврокопската    организация на БКП основана  на 12.юли 1919 г с избран  за секретар Георги Иванов Папалезов /р.1883-обесен-1925 г/.  За участниците в антифашистката борба в родния ни край- Анещи Узунов ,Борис Мунчев,Григор М. Григоров,Борис  Карамфилов,Иван Гулев,Манол Велев,Стефан Папалезов и стотици още славни партизани  и ятаци – антифашисти.                                                                                                                                                                        Да си спомним за БОРИС ДИМИТРОВ КАРАМФИЛОВ                                                               Роден е на 22 юни 1922 година в Скребатно. Става член на РМС от 1940 година, а на БКП от 1944 година. Взема участие в Антихитлеристкото  съпротивително  движение през Втората световна война,като партизанин в неврокопския партизански отряд „Анещи Узунов“.

Служи в Българската армия. Завършва Военната академия „Г. С. Раковски“ и Военната академия на Генералния щаб на СССР.[1] Командир на 7-ма Мотострелкова дивизияПърва армия и Началник на Столичния гарнизон.

В периода 30 септември 1959 – 20 август 1964 г. е Началник на Военното училище. Кандидат на военните науки.

От 1981 до 1989 г. е заместник-министър на народната отбрана.

. Народен представител  е в 7, 8 и 9 народни събрания.[2]. Член на комисията по духовни ценности в 7 народно събрание и на Комисията за опазване и възпроизводство на природната среда в 9-то народно събрание.                                                                                                                                                              Ръководи  и е с изключителни заслуги за строежа и срочното ,в чест на 1300-годишнината  на България пускане в експлоатация  на Националния дворец на културата/НДК/.

Награждаван е с орден „Георги Димитров“ и почетното звание „Герой на социалистическия труд“.     Неговия жизнен път на всеотдаен родолюбец ,убеден патриот и професионален военен ръководител започва в гр  Неврокоп/сега  Гоце Делчев/.Преминава през бурните години на кипеж и съпротива  срещу монархо-фашизма,продължава в изграждането на боеспособна  българска армия.    Нито за миг не се откъсва от болките и радостите на родния  си край,чийто народен представител бе дълги години.С авторитет и лично обаяние  във висшите ешелони на властта помогна  за икономическото,културно и общо израстване на района. Изключителна и лично негова е заслугата за финансирането и изграждането на пътя Г.Делчев –Катунци-придал на района ни нови стопански и туристически измерения,които сега най-високо ценим. В  годините напред  ще остане с блясъка си  построеното ,отново с изключителната му заслуга   за финансиране  и строителство на бисера в културната огърлица   на Гоце Делчев-Дома на народната армия.                                       Стотици са  успелите  войскови командири  ,докоснали се до мъдростта и пълководческите  умения на   генерал-полковник Борис Димитров Карамфилов .Не е случайно ,че от тук са тръгнали и израснали  негови следовници-:ген.Андрей Боцев  ,ген.Любен Петров,ген.Любен Пандев,ген.Атанас Самандов,  ген.Цанко  Доленски   ,полк.Георги Партенов .                                                        Припомняйки   на нашата общественост тази светла диря на нашият  изтъкнат земляк   генерал-полковник     Борис Димитров Карамфилов   ,оставаме с категорична увереност  че поколенията ще помнят и  предават името  и делото му во веки веков.                                                                                                Х.Сарандев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене